Sicer nisem prav velika ljubiteljica zgodovinskih filmov, zlasti ne tistih z nikoli končanim bojevanjem v oklepih in padanjem konj po prostranih bojiščih, a imam rada velike zgodovinske zgodbe.

Zlasti tiste o velikih zgodovinskih ženskah so mi všeč, kjer se okoli kakšne pomembne vladarice natepe kup pohlepnih in 'pametnih' moških, ki seveda mislijo, da morajo pomagati ubogi ženski, ker ženske pač niso rojene za vladanje.

Tako sem si prejšnji teden najprej ogledala novi film Marija Škotska, v katerem v glavni vlogi blesti Saoirse Ronan, prav nič pa z vlogo nepremagljive kraljice Elizabete I. ne zaostaja Margot Robbie. Zgodba dveh močnih žensk in kraljic je res zanimiva, še bolj pa so me navdušile njune obleke. Res gre za Hollywood in film, a tudi po zgodovinskih slikah iz tistega obdobja se lahko razbere, da sta kraljici blesteli v neverjetnih kreacijah. In koliko enega blaga in detajlov je bilo na eni obleki in s kakšno eleganco in ponosom sta nosili te težke, večplastne mojstrovine.

Naslednji dan sem povsem po naključju naletela na dokumentarni film o Rusiji in Katarini Veliki, nemški princesi, ki je postala ruska cesarica, ena od najmočnejših in najbolj vplivnih žensk v zgodovini. Katarina je bila močna, inteligentna in pogumna vladarica, ki ji je uspelo spraviti Rusijo na vrh Evrope. Ampak od vseh podatkov, zmag, porazov in reform sem si najbolj zapomnila, kako domiselna je bila Katarinina obleka, v kateri se je pojavljala na najpomembnejših dogodkih.

Skratka, mogočna obleka je bila zadaj krojena kot moška vojaška uniforma, imela je rokave v stilu francoskih dam tistega časa, strog moški ovratnik, velik del je bil narejen iz ruske svile – skratka krojači ali šivilje so se po Katarininih navodilih poklonili Evropi in Rusiji, poleg tega pa z detajli pokazali, kdo je vladarica tako Evrope kot ruske vojske. Mimogrede, da še malo ponovimo zgodovino – Katarina (znana tudi po tem, da je imela vsaj toliko ljubimcev kot zbirk umetniških del ter nizov vojaških zmag), je bila ruska cesarica brez ene same kaplje ruske krvi.

Skratka – rada imam svoje kavbojke in enostavne puloverje, ampak če vam povem po resnici, meni se zdijo te obleke z neštetimi plastmi iz dragocenih materialov s tisočimi malenkostmi zares veličastne, veliko bolj kot pastelni kostimi in smešni klobučki angleške kraljice in Zarina obleka Kate Middleton. Moja otroška domišljija mi pravi – kraljica naj bo vsaj oblečena kot kraljica, če je že njena funkcija bolj za okras in zaradi tradicije.

Liza - 05/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 05/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.