Na slovenski televiziji je bil dokumentarec Zgodba o Bogu, v katerem igralec Morgan Freeman v 20 mestih v sedmih državah išče odgovore na vprašanja: Kdo je Bog? Kaj se zgodi, ko umremo? Zakaj je na svetu zlo?

Če vam povem po resnici, se mi zdijo vprašanja zelo ameriška, posebej tisto zadnje, zakaj je na svetu zlo – mislim, da znajo Američani odlično odgovoriti na to vprašanje in ga sami povzročijo zelo velik delež. Ampak pustimo to, vsak naj si sam odgovori na vprašanja, kdo je zanj bog, kaj je pripravljen zanj narediti in žrtvovati, kaj se z nami zgodi po smrti in zakaj je na svetu zlo.

V šestih oddajah Freeman obišče najsvetejše kraje na planetu, tudi Zid objokovanja v Jeruzalemu, egipčanske piramide in drevo Bodhi v Indiji, razkriva religije naših prednikov, doživi pa tudi sodobno versko izkušnjo in obrede. No, precej plemeniti, pa čeprav zelo hollywoodski se mi zdi namen serije – začeti dialog o idejah in vrednotah, ki so nam vsem skupne in teh v resnici ni tako malo. Morda imamo različna božanstva, veliko ljudi je, ki v boga ne verjamejo, nekateri verjamejo v reinkarnacijo, drugi so pač sprijaznjeni z dejstvom, da se s smrtjo vse konča, a vsi se konec koncev bojimo zlega, a včasih pač zlo premaga dobro.

Pravzaprav zlo velikokrat premaga dobro in prav največje zlo se seje v imenu različnih bogov in božanstev, v ozadju pa je le pohlep po ozemlju, naravnem bogastvu in denarju. Tako pač je bilo in bo na svetu, vedno, ko si želimo isto kot sosed, ali si želimo več kot sosed, ali pa si želimo kar sosedovo premoženje – takrat se v nas prebudi neka zloba, pohlep, neki obupni zli nagon in delamo slabe stvari v imenu nekoga drugega in nekega višjega cilja.

Dejstvo je, da praktično vsi ljudje na svetu iščemo in si želimo približno iste stvari in imamo podobne vrednote. Vsi si želimo varen dom, mirno državo, ljubezen, srečne otroke, zdravje, dobre šole, dolgo življenje in sredstva za dostojno življenje. A ker nimamo vsi istega, ker je na svetu malo bogatih in zelo veliko revnih ter na milijone tistih vmes, zato pač še vedno vsi iščejo nekoga, tudi boga, da pomaga, verjamejo, da jim bo vsaj po smrti lepše in lažje, ter iščejo neko posebno razlago, zakaj je na svetu zlo. Tako pač je. A lepo se mi zdi, da se pogovarjamo, lepo se mi zdi, da se počasi začenja ta dialog o idejah in vrednotah.

Liza - 12/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 12/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.