Ura je bila osem zjutraj in jutro je bilo megleno, kot se pač za jesensko Ljubljano spodobi.

Promet na večini ljubljanskih cest in vpadnic je stal, vsi so hiteli. Mesto se je hitro prebujalo, drvelo v nov dan in življenje se je počasi začelo tudi na ljubljanskih Žalah, pa če se to sliši še tako čudno. Delavci so čistili potke, odstranjevali plevel, pogrebniki so pripravljali sveže grobove, cvetličarji so zalivali cvetlice in smetarji so praznili smeti.

Vse je vrelo od življenja in dela, delavci so se med seboj šalili, tako kot pač v vsaki službi. S simpatičnim možakom, ki je čistil marmor, sva se pogovorila o njegovem rojstnem kraju v Srbiji, o tem, kako je grozno, ko nesrečno umirajo mladi ljudje, in o zadnjih množičnih pobojih na šolah v Rusiji in Ameriki. Všeč mi je bilo, da je ritem življenja okoli groba moje mame in starih staršev normalen, prijazen in veder.

Rada grem zjutraj na pokopališče, ker je mir in ker imam na splošno rada jutra in prebujanje mest, krajev, hiš, ja, tudi pokopališč. Včasih nisem marala hoditi na grobove, a sem občasno pač šla, na sprehod z mami in otroki. Zdaj grem vsak teden, vsaj enkrat, ker me ta kraj pomirja, zdi se mi, da so naši predniki vedeli, zakaj so tam zgradili pokopališče, saj tam vlada posebna energija in Plečnik je vse skupaj popolno zapakiral. Pred časom me je Darjo na jutranji kavi vprašal, zakaj hodiš na pokopališče, meni je mama povsod drugje kot tam, najbolj pa doma.

Ja, tudi jaz mojo mamo srečam povsod, ker sva tudi zelo veliko tičali skupaj. Prav povsod, za vsakim vogalom, v vsaki trgovini … a le na Žalah se pomirim. Na vseh drugih krajih, kjer 'srečam' mamo, sem žalostna in jezna, ker je ni več, rada bi z njo delala in predebatirala milijon stvari, a na pokopališču me prevzame mir. Tam prav slišim mami, ki mi reče: “Ma, daj, Tina, ne nor, saj si pametna punca. Naj gre Asa s tabo v Zaro pa na stadion.”