8. marec. Ne bi prav veliko modrovala okoli pomembnosti praznika, to se mi zdi samoumevno, da vemo vsi, ne samo ženske, tudi moški.

Pravice so pomembne za vse oziroma še bolje enake pravice morajo veljati za vse. Pika. Seveda pa ne smemo pozabiti, da vse skupaj ni samoumevno in da se je kar nekaj žensk borilo za ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk, in ne smemo pozabiti Clare Zetkin, nemške feministke in socialistke, ki je prva glasno začela svoj boj za ženske leta 1889.
Sama se sicer ne počutim prikrajšano za nobene pravice, nasprotno, če se mi zdi, da mi kdo dela krivico le zato, ker sem ženska, me je težko ustaviti, ne prenesem, da je kdo pokroviteljski do mene samo zato, ker sem ženska.

Uf, ja, še med pisanjem uvodnika sem se kar malce razburila, ko sem se spomnila, kakšnih neumnih pripomb moških v stilu Jana Plestenjaka, ki je v enem od intervjujev izjavil veliko neumnost: “Vse te funkcije, ki jih imamo predvsem moški, zdaj pa hočejo to imeti tudi ženske, so lažne. To, da je nekdo vrhunski izvajalec, kirurg, ekonomist, kuhar ... kaj je to?” Kaj je to? Ne vem, kako je z Janom, ampak jaz poznam te poklice in poznam kup žensk, ki so na številnih področjih uspešnejše in boljše kot moški. Vem, da je v Sloveniji najboljši kuharski chef ženska – Ana Roš, ki je navdušila ves svet, vem, da med zdravniki prevladujejo ženske, vem, da so ženske fantastične ekonomistke, ker jih večina skrbi tudi za družinski proračun.

Vem, da smo Slovenci dobili načelnico Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorko Alenko Ermenc, ki je edina ženska na čelu vojsk članic Nata. A ne le vojski, tudi policiji, tipično moškemu poklicu, vlada ženska, generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Imamo vrhunske znanstvenice, novinarke, pevke, igralke ... Mislim, da je minil čas, da bi se še debatiralo, ali smo ženske kaj sposobne narediti ali ne. Smo! Vse zmoremo in vse preživimo, tudi koncert Jana Plestenjaka, če je treba. Vse smo sposobne narediti, moški boste edino vedno hitrejši, močnejši in imeli boste boljši odriv, tukaj vas še tisočletja ne bomo premagale. Čeprav sem skoraj prepričana, da Jana prehitim na 100 m v katerikoli disciplini.

Liza - 11/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 11/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.