V petek, 15. marca, bi morali mladi enostavno špricati šolo in odrasli bi jih morali razumeti, ne, odrasli bi morali protestirati z njimi.

Pametni učitelji jih bodo podprli in jih ne bodo vpisali v zloglasne e-redovalnice. Zadnji čas je, da tudi slovenska mladina postane Greta in se pridruži globalnim protestom za podnebje, ki nam ga je starejšim uspelo tako krasno uničiti. Če že odraslih ni strah, da se jim bo umazanija sveta sesula na glavo, potem je logično, da se mladi počutijo neprijetno in ni čudno, da so tudi malo jezni, saj si vendar ne želijo življenja preživeti s kisikovimi maskami na obrazih in s kupi smeti za vogalom. A kdo je Greta, ki je dregnila v politični svet in premaknila svetovno populacijo mladih, ki jim odrasli tako radi očitajo apatičnost in egoizem?

Greta Thunberg je 16-letna Švedinja, ki je lani 20. avgusta, namesto da bi šla k pouku, protestirala pred švedskim parlamentom. Do švedskih volitev v septembru je protestirala vsak dan, nato le vsak petek in v rokah je nosila napis ŠOLSKA STAVKA ZA BOLJŠE OKOLJE. Njena vztrajnost je počasi prerasla v prave demonstracije in proteste. Od švedskega parlamenta je zahtevala, naj poskrbi za znižanje emisij ogljikovih plinov v skladu s Pariško pogodbo. Akcija se je seveda širila tudi s pomočjo družabnih omrežij.

Decembra je začelo stavkati že okoli 20.000 mladih v 270 mestih po svetu, Thunbergova pa se je znašla celo med največjimi vplivneži sveta. Pred mesecem dni so jo povabili na svetovni gospodarski forum v Davosu, kamor se je za zgled pripeljala z vlakom. Petkov podnebni štrajk še vedno traja, priključilo se mu je še več mladih in 15. marca bodo namesto k pouku na protest zavili tudi slovenski šolarji. Mladi morajo slediti Greti, morajo protestirati za svoj čistejši jutri, saj se podnebje spreminja s svetlobno hitrostjo. In mlade moramo podpreti tudi starejši, vsi se moramo potruditi, da bo kakovost življenja na Zemlji čez 30, 40 ali 50 let vsaj tako dobra, kot je danes. VSI MORAMO BITI GRETA! Liza bo v petek, 15. marca, brez dvoma na Kongresnem trgu in lahko jo kličete Greta.

Liza - 12/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 12/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.