Ste že obiskali Škotsko? Čudovita je!

Skoraj tako lepa kot Slovenija, čista, zelena, če se malo potrudiš in narediš kakšen korak, tiha in mirna. In kako blagodejna je narava, vedo tudi škotski zdravniki, ki lahko od oktobra naravo svojim pacientom napišejo tudi na recept. Narava je dokazano blagodejna za naše zdravje, tako fizično kot psihično. Redni sprehodi po bližnjih travnikih, gozdovih ali gorah znižajo krvni tlak, pomagajo ljudem, ki trpijo za tesnobo, dvignejo nivo sreče pri diabetikih, neverjetno so blagodejni za ljudi s psihičnimi težavami in srčnimi boleznimi.

Narava je čudovita tudi, ker ni nikoli dolgočasna, saj se ves čas spreminja – včasih čutimo moč vetra pa sonce in mraz, presenetita nas blato in dež, rosa in led. Pa letni časi in vremenski zasuki, pa trda skala in prijetno morje, bistri studenec in rjava zemlja. Pozimi bomo hodili hitreje, ker je hladno, pomladi bomo uživali na soncu in poleti se bomo skrivali pred njim. Ah ja, pa seveda pomladno petje ptic in poletni pikniki v naravi, pa boj s komarji in iskanje gob ter nabiranje borovnic. Joj, narava je v resnici čudovita, in kot pravijo zdravniki, tudi zdravilna.

Če 90 minut vsak dan preživite v gozdu, potem se močno zmanjša aktivnost v delu možganov, ki je kriv za depresijo. Sprostimo se! Prav tako reden stik z naravo močno zmanjša agresijo, celo kronične bolečine so bolj obvladljive, na splošno se nam okrepi imunski sistem, zdravniki pa poudarjajo, da se vsak dan znova čudijo in na novo odkrivajo, kakšno moč imajo na bolnike redni obiski narave.

Na strani 24 si lahko tudi preberete, kako zdravilna in blagodejna je lahko čuječnost. Le nekaj minut meditacije na dan nam lahko prihrani marsikatero kronično bolečino in tudi vsakdanje bolečine in napetosti, ki nam grenijo življenje. Naj bo letos 2019 zdravo – pojdite na sprehod, tecite po gozdu in vsak dan samo za pet minut zaprite oči in dihajte. Morda se ta uvodnik bere, kot da me je v resnici zgrabila neka ezoterična poduhovljenost, ampak preberite moje misli še enkrat – ni nič bolj naravnega od narave in dihanja. Pa na zdravje!

Liza - 02/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 02/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.