Okej, moški v povprečju več zaslužijo kot ženske.

Več jih zaseda pomembne funkcije, od direktorjev do predsednikov držav, več jih dela v znanosti in celo med vrhunskimi kuharskimi chefi in priznanimi umetniki prevladujejo moški, a roko na srce – moškim se bolj mudi v življenju, umrejo kar nekaj let pred ženskami in zdaj so ameriški znanstveniki (moški, da ne bo pomote) dokazali, da se ženski možgani počasneje starajo kot moški. Saj ni čudno, da so jezni na nas, saj smo pobrale vse dobre stvari.

V študiji, objavljeni v Proceedings of the National Academy of Sciences, je sodelovalo 121 žensk in 84 moških, ki so jim s preiskavo PET izmerili presnovo v možganih oz. preskrbo možganov s kisikom in glukozo. Za možgane je tako kot za druge organe v telesu gorivo glukoza. A to, kako jo možgani presnavljajo, lahko pove veliko o njihovi starosti.

Sodelujoči v študiji so bili stari od 20 do 80 let, v vseh starostnih skupinah pa so bili videti možgani žensk, glede na presnovo, mlajši od moških, kažejo ugotovitve raziskovalcev z Washingtonove univerzitetne šole za medicino v St. Louisu. Algoritem je pokazal, da so bili možgani žensk v povprečju okoli 3,8 leta mlajši od dejanske, kronološke starosti žensk. Možgani moških pa so bili v povprečju 2,4 leta starejši od dejanske starosti moških. A to ne pomeni, da se njihovi možgani starajo hitreje, ampak moški odraslost začnejo približno tri leta starejši kot ženske in tako ostane do konca življenja.

Sicer sem daleč od znanstvenice, a vam lahko že iz vsakdanjega življenja povem, da ni čudno, da ženske živijo dlje in dlje ohranijo miselno ostrino – več jih hodi na organizirane vadbe, na jogo, na psihoterapije, k zdravniku, na tretjo univerzo, rade se družijo, posedajo s prijateljicami na kavicah, pazijo vnuke in na splošno se trudijo uživati v življenju tudi, ko gredo v pokoj. Moški? Moški potrebujejo kar nekaj časa, da se navadijo, da niso več glavni in aktivni, da se morajo zamotiti tudi z manj pomembnimi deli, kot je vodenje podjetja ali upravljanje bagra.

Liza - 08/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 08/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.