Pravzaprav priznam, da me vedno znova preseneti, kako malo spoštovanja imamo Slovenci do sebe in do svoje države, ljudi, podjetij ...

Sicer se že vse življenje trudim, da bi razumela, zakaj mora vsak, ki pomoli nos iz države, povedati, kaj je tam boljše in kaj je tu slabše in ne samo, kako se je imel in zakaj ga je nova država navdušila, a če povem po resnici in najbolj preprosto ... še vedno ne razumem.

Neskončno rada potujem, veliko stvari me navduši, da o ljudeh, ki jih srečam, sploh ne govorim, a prav nikoli se mi ne zdi, da bi bila iz slabše države, kot so oni, in nikoli se mi ne zdi, da sem kaj manj vredna kot oni. Ampak vsak pač po svoje.

Tako me je zadnjič kar malo s stola dvignil stavek znanke, ki se je z malce zaničljivim tonom retorično vprašala, da kje pa lahko človek v Ljubljani kupi kozarce za viski. Zakaj v Ljubljani ne bi mogel kupiti kozarcev za viski? Smo Slovenci znani, da sploh ne pijemo viskija, ali je Ljubljana tako bedno mesto, da v njem pa res ne prodajajo takih finih kozarcev, vrednih modernega meščana?! Ne vem no, Suzana jo je z Goranom pred kratkim mahnila v Steklarno Rogaška, kjer izdelujejo tako čudovit kristal in ja, tudi kozarce za viski, da se njihovim izdelkom čudi ves svet. In da ne bo pomote, Steklarna Rogaška je odlično stoječe podjetje, ki ima svoje trgovine po vsem svetu, tudi na zelo močnem ameriškem trgu – in ne boste verjeli – tudi v Ljubljani. Sicer jih nismo obiskali, a lahko vam povem, da ima tudi Steklarna Hrastnik med svojo ponudbo neverjetno paleto različnih kozarcev za viski in ne verjamem, da med njimi ni vsaj enega uporabnega modela za slovenskega pivca te priljubljene žgane pijače.

Slovenci se tako radi čudimo, kako krasno je v Avstriji, čeprav bom zdajle kar malce grobo povedala – tako dolgočasnega mesta, kot je Celovec, že dolgo nisem obiskala. Če večina slovenskih mest z Ljubljano na čelu kar žubori od ljudi in življenja, je Celovec zadnja leta zelo zaspan in dolgočasen, in le na vsake sto metrov srečaš kakšno živo, živahno dušo. No, kako je s ponudbo kozarcev za viski, pa nisem na tekočem. Skratka včasih je zares težko stopiti iz množice kritikov in spoznati, da imamo v resnici tudi pri nas kup odličnih podjetij, v katerih delajo ljudje, ki so ponosni, da so del tradicije in del dobre zgodbe o uspehu. Pa na zdravje!