Sicer ni v moji navadi, da bi vas v uvodniku vodila po reviji, a ta teden vas skoraj moram malo dregniti, da ne boste, drage Lizine bralke, spregledale, kako nas je zajela nostalgija.

Nostalgija do velikih Slovencev, ki so dobesedno s svojimi rokami in možgani spreminjali Slovenijo. Suzana in Goran sta jo mahnila na Brko turo, ki seveda nosi ime po brkih, ki so krasili pisatelja Ivana Cankarja, arhitekta Jožeta Plečnika in slikarja Riharda Jakopiča. Če imate to poletje čas, jo mahnite v Ljubljano na Brko turo, ki vas po vodila od ene mojstrovine do druge, na koncu pa boste dobili še kos potice na Rožniku.

A zagotovo nikjer ni čutiti več hrepenenja in vonja po preteklih časih kot v starih hotelih, ki smo se jih lotili v Lizi. Saj veste, že tiste stare stavbe z debelimi stenami, velikimi sobami, mogočnimi posteljami … Človek si lahko samo predstavlja, kaj vse se je dogajalo v teh počitniških prostorih, kjer si ljudje dajo duška na vse mogoče in nemogoče načine. Seveda nimamo nič proti modernim hotelom, kjer še prha dela na brezžično povezavo in receptor praktično ne igra več nobene vloge, a včasih je prijetno enostavno sesti v udoben naslanjač, in ne na kakšen minimalističen steklen stol ter poslušati zgodbe o velikanih preteklosti, ki so prenočili v slovenskih hotelih.

Sama imam veliko raje stare dobre zgodbe kot na primer stare fotografije, ki me zapeljejo v neko grozno stisko, saj se preveč zavem minevanja časa, ko se spomnim vseh ljudi, ki so že odšli in ki jih še vedno neskončno pogrešam in skupaj z njimi pogrešam tudi čas, ki je že zdavnaj minil. Zgodbe, zgodbe dojemam drugače, v domišljiji odpotujem v drug čas, si v Trnovem naslikam Plečnika, kako hodi mimo solatnih vrtov proti Križankam, in na Rožniku uzrem Cankarja, ki malce siten stopi iz hiše in se leno pretegne, v portoroškem hotelu Palace kar čutim prisotnost prepevajočega Adriana Celentana. Uh, to poletje že vidim, bo polno prijetne nostalgije.

p. s. Članek o Brko turi bo v prihodnjih dneh objavljen tudi na spletni strani. Zato nas spremljajte še naprej.

Liza - 25/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.