Imamo dneve, tedne, mesece, letne čase in imamo praznike.

In seveda imamo praznike, kjer je praktično vse povezano s hrano in druženjem ob njej. Komaj smo se dobro odpočili od decembrskih požrtij, smo februarja že vsi komaj čakali na pustne krofe ter se prepirali, kje imajo najboljše. Prvega januarja smo seveda začeli besno hujšati in zdravo živeti, in ker nas je večina popustila že tja do tretjega januarja, smo nov sklep o življenju na postu sklenili po pustu. Krofe smo pojedli, vmes pozabili na post od sladkarij in drugih razvad, in zdaj nas čez dobre tri tedne že čakajo bogate, z velikonočnimi dobrotami obložene mize s pirhi, domačo potico in pečenkami v glavnih vlogah. Vmes se vsi veliko pogovarjamo o regratu s slanino in z vročim krompirjem, pa o beluših – tistih divjih in gojenih, kako so zdravi in dobri.

Ko bomo vsi pojedli velikonočno potico z orehi in drugimi bogatimi nadevi ter nas bo bolel žolč in nam bodo pretesne hlače, bomo ponovno vsi zaostrili svoj prehranski režim, kajti poletje, vročina in neizbežen skok v kratke hlače in kopalke so za ovinkom. Toplo vreme bomo seveda pozdravili s pikniki in dobrotami z žara, pili bomo pivo in dame letos strašno moderen džin tonik. Poletje bomo začinili še s polnjenimi paprikami, primorskim paradižnikom in makedonskimi lubenicami, ko bo že prišla jesen, z njo pa nabiranje gob ter seveda trgatve, kjer se vedno dobro je in pije. Jesen diši tudi po kostanju in martinovi goski in že je tukaj december, ko se začne tekma, kdo lahko poje (in fotografira za socialna omrežja) več tatarskega biftka, francoske solate in seveda ponovno domače potice.

Prvi januar je rezerviran za sarme in potem tako spet naprej, vse do pustnih krofov in velikonočne potice – pa je leto naokoli. Saj vam pravim: od potice do potice, prek paprik in sarm, pa imamo kar na lepem sive lase in nas peče zgaga od orehov in jajc! In če ste redne bralke in bralci Lize, potem veste, da temu naravnemu prehranjevalnemu ritmu sledimo tudi mi z recepti in posebnimi izdajami. V tej Lizi smo se resno poklonili regratu in rižotam, na prodajnih mestih pa lahko kupite že posebni izdaji Velikonočna kuhinja in Lahka kuhinja, trenutno pa imamo v delu Žar. Želim vam lep teden in polno skledo regrata!

Liza - 14/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 14/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.