Velikokrat, ko se spravim razmišljat, kaj bi v življenju lahko še pametnega počela, ne le pisala modrosti za sicer najboljšo žensko revijo v Sloveniji, se mi v glavo bolj prikradejo stvari, ki jih nikakor ne znam delati.

Na primer zelo težko bi bila računovodja ali kakšna strašna ekonomistka (pri meni je vse preveč na približno in na okroglo), zaradi moje 'približnosti' je tudi bolje, da me ni v farmaciji in pri kakšnih natančnih znanstvenih poskusih.

A vse doseže vrhunec, ko se moja nenatančnost sreča z mojimi 'spretnimi' rokami. O ja, če smo že pri pomanjkanju talenta na določenih področjih, potem zagotovo zmagam v ročnih spretnostih. Nimam jih! Okej, lahko vam nasekam in zložim drva, premikam omare, pobiram krompir, tudi za nošnjo iz trgovine sem primerna, a spretnosti za fina, umetniška dela, ustvarjanje, nizanje …

Ne vem, ali lahko kakšen otrok tako trepeta pred matematiko, kot sem sama pred likovnim poukom. Če v glavi ves čas pišem zgodbe, delam opise ljudi, sestavljam življenjepise za mimoidoče neznance, imam nekje v možganih spravljenih kar nekaj idej za mladinske romane in filme, pa mi risanje res ne leži. Znam narisati točno tri stvari (in vse tri sem znala že v vrtcu) – marjetico, sonce in ribo, karkoli drugega, bolj zahtevnega v meni sproži resno stisko ter tresenje rok. Zato sem vedno znova fascinirana, ko zagledam kakšne lepe slike in umetnine. Včeraj sem bila na razstavi Ivane Kobilca v Narodni galeriji. Kakšni portreti! Iz oči in ustnic, iz poze rok lahko kot v kakšnem romanu prav razbereš karakter, moč in počutje portretiranca. Neverjetno, res, meni povsem nepredstavljivo.

A ne dela mi težav le risanje. Zadnjič sem morala zašiti gumb na hlačah. Če gumb še nekako znam prišiti, pa nikakor nisem zmogla dati niti v šivanko – roke so se mi tresle, prsti so postali živčni in šivankino uho je bilo iz sekundo v sekundo ožje. Ja, srečo imate, da nisem kakšen srčni kirurg v Kliničnem centru, tudi to bi bila težko moja alternativna izbira poklica. Skratka, kaj bi še lahko delala v življenju, ker očitno računovodkinja in kirurginja ne morem biti? Ja, zdaj pa ni več prostora … Nadaljevanje sledi. Vi pa tudi malo razmislite, kaj bi poleg izbranega poklica še lahko počeli v življenju?