V torek, 11. decembra, je minilo 100 let od smrti Ivana Cankarja.

Ne spomnim se točno, kdaj smo se v šoli začeli ukvarjati z Ivanom Cankarjem, ampak vem, da se mi je takoj priljubil. Že tiste njegove kratke črtice so se mi zdele krasne, ker so bile pač kratke. No, povsem me je pa kot šolarko osvojil, ko sem v njegovi knjigi Moje življenje prebrala, da se mu je zdelo povsem nesmiselno odgovarjati na vprašanje, koliko je ena in ena. Enostavno je bil tiho. Kot se mu je zdelo neprimerno, ko je še naprej vrtala vanj, koliko je ena pomaranča in ena pomaranča, in je ponovno ostala brez odgovora, da mu je vsa razburjena rekla: “Če je že kdaj 'jedelj' pomaranče.”

Jedelj se mu je zdel tako neprimeren izraz za šolo, da ji spet ni odgovoril, tako da ga je na koncu razjarjena učiteljica poslala k nadučitelju. Uf, kolikokrat se mi je v šoli zgodilo, da bi najraje le zavila z očmi in ostala tiho. No, z očmi sem zavila, a tiho nisem bila nikoli. Skratka, spomnim se, da sem v srednji šoli mamo nahecala, da mi je kupila celo Cankarjevo zbirko, tisto, ko pravilno zložene knjige narišejo pisateljev portret, in ga začela brati. Všeč mi je bil, čeprav morda niti ne toliko vsebina, kot mi je bilo všeč, kako krasno je uporabljal besede in kako spretno je nizal stavke. Tako jasno in gladko, naravnost in odločno.

Všeč mi je tudi mit o Cankarju, ki podre vse trditve o skromnih Slovencih. Do denarja ni imel preveč odgovornega odnosa, vedno mu ga je zmanjkalo, pa čeprav je bil poleg Zofke Kveder prvi slovenski pisatelj, ki je lahko živel od pisanja. Njegova zapravljivost in obenem tudi boemskost sta rodila mit, da naj bi ob vrnitvi iz mesta na Rožnik nekoč naročil dve kočiji. V prvi naj bi se peljal sam, v drugi pa njegova sprehajalna palica in klobuk.

Mislite, da je bil Cankar kakšna siva miška, ki je čepela na Rožniku in tiho pisala? Kje pa, prav zaradi njega so na Rožnik hodili številni občudovalci, med njimi so bili tudi dijaki, s katerimi se je zelo rad družil, tudi občudovalk mu ni manjkalo. Za takratne in današnje razmere naj bi bil Cankar pravi zvezdnik, posebej med najstnicami in mladimi ženskami.

Liza - 51/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 51/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.