Ena od stvari, ki jih imam pri poletju raje kot pri zimi, je, da se z vseh koncev in krajev sliši več krikov užitka in veselja.

Aha, morda ne razumete, o čem govorim, ker besedi krik in veselje ne gresta skupaj, ampak naj vam razložim. Na primer na morju ali ob kakšni drugi vodi – zaprite oči in poslušajte. Iz vseh smeri se bo slišalo navdušeno vzklikanje otrok in odraslih, ki norijo po vodi, se tunkajo in skačejo. Všeč so mi ti vzkliki ali kriki, ko se vsi predajajo samo užitkom in sprostitvi, to se mi zdijo popolni trenutki sreče, ki tako močno dišijo po počitnicah in svobodi. Podobni zvoki se v mestih slišijo na igriščih in dvoriščih, ko si dajo otroci duška in se prepustijo svoji igri. Ali pa čebljanje sosedov in sosed, ki se spontano dobijo pred bloki in hišami, da predelajo vse novice iz bližnje in daljne okolice.

Zadnjič sem uživala tudi v glasnem veselju zbrane množice teniških igralk, po moji laični oceni mladih upokojenk, ki so zavzela igrišča za Bežigradom v Ljubljani. Na teniških igriščih, kjer večinoma kraljujejo moški, ki sila resno tekmujejo med seboj, so vriskale in klepetale dame, ki so z navdušenjem hvalile trud svojih kolegic in teniških partneric. Prav osvežilno je bilo videti, kako je šport lahko zelo zabaven družaben dogodek, kjer niti ni tako pomembno, kdo zmaga, ampak le, da se miga in druži.

Zanimivo, da se zadnja poletja tudi v Ljubljani velikokrat sliši petje škržatov in specifično 'kruljenje' galebov, tako da si človek lahko sredi betona z lahkoto predstavlja, da sedi pod borovci in z malo domišljije se sliši še bučanje valov.

Zdi se mi, da je z zvoki (seveda tudi z glasbo) podobno kot s hrano, večinoma predstavljajo nekaj prijetnega in v nas obudijo kup spominov in dobrih občutkov, zlasti če so to kriki poletja in počitnic.

Liza - 34/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 34/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.