Rada imam knjige, največ se družim z njimi, no, tudi s filmi smo si blizu, nič nimam proti sodobnemu plesu, klasični operi, muzikalom in obožujem lepe slike, nore kipe, tudi tiste najbolj slavne in najbolj gole, in, o ja – fotografije.

Ampak sapo mi vzame balet. Vedno znova me povsem prevzame lepota gibanja baletnikov, ki so brez vsakega dvoma telesno bolje pripravljeni od večine vrhunskih športnikov, a vsak svoj gib naredijo z neverjetno milino in gracioznostjo. Skočijo, pristanejo na prstih, se vrtijo in plešejo, uporabljajo vse mišice svojega telesa, a na njihovih obrazih ni zaznati sence, grimase, kako naporno in tudi boleče je vse skupaj.

Včasih se mi balerine in baletniki na odru zdijo kot nadnaravna bitja, bolj izklesani od vsakega kipa in bolj zgovorni od večine igralcev. Garajo kot atleti, a so videti krhki kot ptiči. Ne govorijo, a s svojim gibanjem povedo vse. Zdijo se mi neverjetni, nadčloveški in brez dvoma je neverjetna tudi naša sogovornica, mlada balerina Nina Noč, ki je – tako kritiki – prepoznavna po svoji liričnosti in gracilnosti, o njej pa lahko izveste veliko več na strani 20.

Popolno lepoto gibanja kažejo tudi športniki na zimskih olimpijskih igrah. Prav nič jim ne zavidam, kako morajo v nekaj sekundah, minutah pokazati vse, za kar trenirajo od majhnih nog, vse, za kar so zadnja leta 'na polno' garali. Prav vse se jim moram poklopiti za vrhunski uspeh – telesna pripravljenost, počutje, zbranost, vremenske razmere, dober dan – vse za popoln tek, strel, let, skok, spust, zavoj … Jakov Fak je imel v svoji srebrni olimpijski tekmi popoln tek in brezhiben strel – popolna lepota gibanja in zbranosti za olimpijsko srebro. Ali pa naši super hokejisti – 60 minut visokega srčnega utripa, zbranosti, sodelovanja, moči, zvitosti ... Nadnaravno gibanje.

Skratka - kdaj si le vzemite čas in pojdite na balet. Vzelo vam bo sapo – popolno gibanje, lahkotnost, koordinacija, odrivi, pristanki. Verjemite mi, na baletnem odru bi tudi hokejistom pošla sapa.

Liza - 9/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 9/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.