Pravzaprav influencerji niso nič novega, od nekdaj so obstajali vplivneži, a smo jim pač rekli zvezdniki in so jih množice oboževale.

Samo pomislite na športnike, filmske igralce, pevce, ja, tudi politike in nekoč celo čarovnike, pesnike, pisatelje in slikarje. Ljudje imamo radi idole, tiste, ki jim je uspelo, ki zaslužijo veliko denarja in so lepi. In prav zato se mi zdi popolnoma nerazumljivo, kaj se je zgodilo z Instagramom in tudi s kanalom YouTube – zvezde, ki same sebe imenujejo 'influencers' so postali posamezniki, ki jim v resnici ni uspelo. Množice, več deset tisoč ali celo milijon ljudi, sledijo ljudem, ki so spretni v samopromociji, morda dobro vrtijo jezik, a v resnici ne počnejo nič.

Nič – tudi slabo ne pojejo ali plešejo, enostavno samo snemajo svoje vsakodnevno življenje. Kar na lepem imajo največ sledilcev nekakšne sodobne razočarane gospodinje (moških se mi zdi občutno manj), ki bi še pred desetimi leti povsem anonimno hodile na telovadbo v bližnjo telovadnico, kuhale svojo zdravo zelenjavo, vzgajale svoje popolne otroke ter dnevno kofetkale z drugimi mamami, zdaj pa vse to snemajo ter služijo denar oglaševalcev, ki so še pred kakšnim letom ali dvema oglaševali v medijih, kjer so pač zaposleni novinarji in novinarke, fotografi, fotoreporterji in tako naprej …

Res je, da imajo športniki, filmski igralci in pevci še vedno na tisoče oboževalcev in posledično tudi sledilcev na socialnih omrežjih, a jih zdaj v marsičem že prekašajo 'Instagram gospodinje' oziroma bolj elegantno povedano – influencerke (vplivnice) in seveda sem in tja kakšen influencer. V Sloveniji se mi zdi, da na Instagramu močno prevladujejo ženske, ki so rodile, zaradi kakšnega odvečnega ponosečniškega kilograma naredile tri počepe in spekle dve jajci na oko, na kakšen dolgočasen deževen dan odprle Instagram račun, po srečnem naključju postale priljubljene ter hkrati s tem tudi takoj super strokovnjakinje za vzgojo, kuho in praktično osebne trenerke za širše množice, ki imajo vse v delu že aplikacijo za zdravo življenje in srečno starševstvo.

Hej, ne le da ne potrebujemo več novinarjev, ampak kmalu ne bo treba pisati več kuharic, vodnikov za starše, zadnje dni pa sem začutila tudi, da postajajo slovenske influencerke prave amaterske zdravnice, ki bodo s svojimi nasveti in posledično aplikacijami kmalu skrajšale tudi predolge čakalne vrste v slovenskem zdravstvu. Skratka, da končam, Instagram je super, strašno rada gledam lepe fotografije in ljubke utrinke, obožujem fine kratke zgodbe in duhovite opazke, a srčno upam, da razočarane gospodinje Instagrama kmalu izgubijo svojo moč in se zvezdniška moč vrne v roke pravih zvezdnikov, ki premikajo meje v športu in umetnosti.

Liza - 21/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.