Tako kot se mora vsak sam odločiti, da bo naredil nekaj zase – zdravo jedel, se gibal, pil vodo in zmanjšal stres – tako se mora tudi vsak sam odločiti, da bo pomagal Zemlji, da si opomore od našega konstantnega smetenja.

In za vsako stvar se je treba malo potruditi. Plastične vrečke in embalažo bi lahko zelo hitro zmanjšali, saj so bombažne ali platnene v resnici bolj trpežne in predvsem veliko lepše, pa tudi zelenjava se lepše obnese v papirnatih škrnicljih ali tako kot včasih – lepo zavita v časopisni papir.

V bistvu niti ni tako težko, na koncu nas vse skupaj pride celo ceneje – nekaj nasvetov, kako zmanjšati uporabo plastike v vsakdanjem življenju, si lahko preberete na strani 6, nekaj spodbudnih rezultatov pa sem vam izbrskala na internetu. In mimogrede, dokler nas vse ne bo postalo sram, da nerazumno kupujemo in mečemo v smeti plastične vrečke in drugo embalažo, tako dolgo ne bo kakšnih velikih sprememb.

Podobno kot pri zmanjšanju prometa v mestih – dokler nam ne bo vsem nerodno, da se s svojim avtom vozimo kilometer, tri ali šest v službo, namesto da bi šli peš, s kolesom ali z javnim prevozom, tako dolgo ne bo nobenih resnih sprememb. In zdaj nekaj rezultatov iz drugih držav, ki so že pred Slovenijo prepovedale brezplačno uporabo plastičnih vrečk v trgovinah. Francija je s prepovedjo v letu dni zmanjšala porabo nakupovalnih plastičnih vrečk za 5 milijonov. Tovarne s plastiko so začele izdelovati vrečke iz drugih, bolj prijaznih materialov.

Kanada bo v pol leta postopoma ukinila plastične vrečke v trgovinah, Ruanda ima prepoved plastičnih vrečk že od leta 2008, saj je njihovo sežiganje močno onesnaževalo zrak v državi. Na Irskem so že leta 2002 močno podražili plastične vrečke, njihova uporaba se je zelo hitro zmanjšala kar za 94 odstotkov. Zelo strog je z uporabo plastičnih vrečk Maroko, ki je prvo prepoved sprejel leta 2009, popolnoma (tudi uvoz) pa jih je prepovedal leta 2016. Kazen za kršitev je celo do 100.000 evrov.

Seveda je tudi Evropska unija na poti zmanjšanja uporabe plastičnih vrečk, popolno prepoved pa naj bi dosegli do leta 2030. Skratka, ker mi zmanjkuje prostora za uvodnik, čez nekaj let se bomo vsi čudili, zakaj za vraga smo potrebovali toliko plastičnih vrečk.

Liza - 03/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 03/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.