Včasih se moramo naučiti kaj novega in kaj lepega.

Naj vam v tem uvodniku predstavim portugalsko besedo, ki se mi zdi, da ima tako lep pomen, kot ga ima malokatera beseda v kateremkoli jeziku. Portugalska beseda ali izraz saudade namreč obsega več kot le en pomen. Saudade je namreč občutek, ki prihaja iz srečnega spomina po nečem lepem, dobrem, prijetnem, zato je saudade istočasno sreča in žalost.

Skrivnostna beseda s pomenom, ki so jo številni filologi in jezikoslovci preučevali, da bi ugotovili njeno poreklo, a ga nikoli niso našli. Tudi glede pomena je veliko debat. Saudade je namreč težko razložiti, saj je to neka vsota čustev in občutkov, ki smo jih nekoč imeli, čutili, danes pa se jih lahko spominjamo.

Saudade je v bistvu neka nostalgija ali melanholija, ki jo čutimo v nekem prostoru, na deževen dan ali ko jemo kakšno hrano, poslušamo glasbo. To ni samo občutek pogrešanja trenutkov in ljudi v našem življenju, ampak je tudi spoznanje, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Lahko je hkrati prijeten spomin in grozen občutek.

Še bolj pesniško povedano – saudade je točka srečanja med veseljem spomina in bolečino, ki izhaja iz spoznanja, da tega istega veselja nikoli več ne bo. Saudade so vsi tisti lepi spomini iz otroštva, ob katerih se smejimo, a smo hkrati žalostni, ker se nikoli več ne bodo vrnili. So vsi spomini na drage ljudi, ki jih ni več ali so daleč, saudade je tako močna beseda, da jo moraš čutiti ali pa je enostavno ne razumeš.

Liza - 06/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 06/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.