Vsako leto aprila v sklopu športno-vzgojnega kartona (ŠVK) na vseh osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji ugotavljajo, vrednotijo in spremljajo telesni in gibalni razvoj otrok in mladostnikov z enajstimi merskimi nalogami: tremi za ugotavljanje telesnih značilnosti (višina, teža, indeks telesne teže) in osmimi za ugotavljanje gibalnih sposobnosti.

Zagotovo poznate ta karton, za katerega ste se trudili pri telovadbi – ali ste ga sovražili ali pa ste se potem z dosežki lahko postavljali. Kar nekaj desetletij se že pridno merijo in preverjajo slovenski otroci in njihove fizične sposobnosti ter njihov napredek ali nazadovanje. Meni se zdi to super, saj lahko tako vsi – od staršev do učiteljev in zdravnikov – spremljajo, ali postajamo leseni ali smo v dobri formi.

Kaj pa športni (no, vzgojnega morda lahko spustimo) karton za odrasle? Zadnjič, ko sta otroka v šoli ponovno opravljala omenjene teste za karton in med seboj primerjala rezultate, se mi je v glavni utrnilo, zakaj za vraga tudi odrasli nimamo vsakoletnega testiranja za športni karton. To bi bila odlična motivacija, da se človek ne bi zapustil in bi poskusil hitrost svojih rok pri 40 letih še izboljšati, prehiteti sosedo na 60 metrov pri 50 letih ali skočiti dlje z mesta od svojega moža. Jaz ne bi preživela, da bi me katera od prijateljic premagala v mojih močnih disciplinah, kaj šele kakšna 10 let mlajša sodelavka v poligonu nazaj – trenirala bi kot nora, da bi odlično izpolnila svoj karton, pa čeprav ga ne bi nikomur pokazala, ker kaj pa koga brigata moja teža in kužna guba.

Saj vem, da bi večina nergala in se upirala, verjetno bi imeli tudi referendum proti in proteste pred parlamentom, ampak priznajte, da bi bilo fino vedeti, kakšni so naši rezultati 30, 40 let po zaključku rednega šolanja. In v bistvu, če dobro razmislim, po vsem, kar sem brala na socialnih omrežjih in v medijih med temi prvomajskimi prazniki, lahko tudi besedo vzgojni obdržimo, tudi nekaj vzgojnih ukrepov prav nobenemu odraslemu ne bi škodilo. Pa lep maj vam želim, naj bo čim bolj aktiven in vzgojen.