Tale uvodnik posvečam vsem prodajalcem, ki morajo trpeti nestrpne in tečne kupce.

Meni bi se brez dvoma popolnoma utrgalo že prvo soboto, če bi morala sedeti za blagajno ene od tistih bolj novih trgovin, kjer dobiš vse – od jajca do tekaške opreme in zimskih verig. Dejstvo je, da so trgovine oz. njihovi šefi s pritiski na svoje zaposlene kupce navadili, da morajo biti takoj na vrsti. Takoj! A ljudje smo pač taki, da če nam ponudiš prst, bomo zahtevali celo roko.

Zadnjič sem se počutila prav neprijetno, ko sem stala v vrsti za blagajno, okoli mene pa se je nekaj tečnih posameznikov, ki morajo pač tudi v soboto opoldne, ko bi moral biti človek najbolj sproščen in brez obveznosti, tečnariti – in komu je lažje soliti pamet kot nemočnemu prodajalcu, ki tako ali tako ne sme odreagirati, ker kupec je pač kralj, ker ima želje in ima denar. Takoj ko so trije, štirje ljudje v vrsti, se skoraj brez napake nekdo v ozadju začne dreti: “Ja, a ne boste odprli še ene blagajne? Poglejte, kakšna gneča je.” In prodajalci za blagajnami samo trdo pogoltnejo slino, se naskrivaj pogledajo in pokličejo še enega kolega, da pomirijo nakupovalne nevrotike.

Potem se seveda v ozadju kot na kakšni kolesarski dirki bije bitka za preboj v ospredje v vrsti za novo odprto blagajno, kjer kot po pravilu pač zmagajo najbolj brezobzirni in tečni posamezniki, ki pa imajo po navadi največ časa, a si tega pač ne želijo priznati. Všeč so mi tudi kupci, ki vzamejo neko stvar, ki ni v akciji, in potem prodajalca na blagajni poskušajo prepričati – tako kot zadnjo soboto gospa z ledeno torto – da je zadeva znižana in se kljub pregovarjanju in prijaznemu pojasnjevanju prodajalca ne vdajo in gonijo svoje o akciji in znižanju. Noro, že dolgo nisem tako občudovala nekoga kot zadnjo soboto tistega ubogega fanta za blagajni, da mu niso popustili živci in ni vzkipel nad gospo z ledeno torto v izmišljeni akciji. V resnici si je zaslužil stoječe ovacije za strpno in prijazno komuniciranje.