Pred dnevi sem na mizo dobila knjigo z naslovom To ni knjiga o seksu avtorice Chusite Fashion Fever.

Takoj mi je bilo všeč naslov, zelo živa naslovnica (ki je ne moreš izgubiti v še tako razmetani najstniški sobi) in pregledna vsebina, ki jo hitro preletijo tudi tisti mladostniki, ki ne marajo brati, a jih seks seveda vseeno blazno zanima.

Mislim, da sem imela rada knjige za najstnike že, ko sem bila stara devet let, in še vedno jih obožujem, posebno romane, a tudi take priročnike o ljubezni, odnosih in seksu, vedno so napisani v nekem povsem drugačnem jeziku, všeč so mi ilustracije, dinamika, vse izveš, vse ti počasi razložijo in nič ti ni treba debatirati z nikomer. Všeč mi je ta začetek, ta prva odkrivanja, odstiranja, poljubi … ko je še vse tako romantično in sveže. A zanimivi so bili odzivi ob knjigi, ki so se slišali iz sosednjih pisarn in so jih sprožale mamice najstnic in najstnikov. Starši res mislijo, da njihovi otroci ne razmišljajo o seksu in goloti, o fantih in puncah? Ali je možno, da so ljudje še vedno tako prepričani, da njihov otrok pa ne more biti homoseksualec in da ga lahko prepričajo, da to ni v redu, ker ga bodo sošolci zafrkavali in okolje zavračalo? Resno?! Mar res ne vedo, da se najstniki večino časa pogovarjajo o svojih vrstnikih, glasbi, športu ... in ja, tudi zelo zelo veliko o seksu. In vedno znova me preseneti, da je seks še vedno tabu, pa čeprav je za vsakim ovinkom in na vsakem ekranu ter je v končni fazi z nami in v nas že od velikega poka.

Sama ne govorim veliko o seksu (zato imamo v službi Sandro), ne razpravljam o njem s prijateljicami in niti pod razno ne odkrivam intimnosti iz svojega življenja, a vendar, hej – seks je ena lepših aktivnosti ali relaksacij, ena od redkih stvari, kjer smo še lahko spontani in nagonski, zakaj bi se vendar delali, da ne obstaja in ga še vedno doživljali kot nekaj grdega, umazanega.

Res mislijo, da njihovi 13-, 14- in večletniki ne vedo nič o oralnem seksu in masturbaciji, lepo vas prosim, Kamasutra, ki velja za prvi seksualni priročnik, je bila napisana med 4. in 2. stoletjem pred našim štetjem, naši 'sončki' pa naj bi bili sredi poplave informacij, ki jih nosijo v svojem žepu na mobilnem telefonu, povsem nevedni. Saj veste, vsi starši mislimo, da naš(a) pa ne pije, ne kadi, nima pojma o drogah, oh bog, ne – seks mu je seveda odvraten in bo počakal vsaj do 20. leta. Jap, zagotovo! No, v bistvu pa tako kot si starši ne želimo, da nam otroci skačejo v spalnico, tako nekako si naši najstniki ne želijo, da jim kukamo pod odejo in na žure. Kakšno dobro knjigo o seksu, ali knjigo, ki ni o seksu, pa jim le kupite, tudi če ste prepričani, da imate najbolj vzdržnega potomca na svetu.

Liza - 21/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 21/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.