Ste gledali film Mesto greha, kjer sta zgodbo naravnost iz stripa iztrgala Frank Miller in Robert Rodriguez?

Tam je bilo mesto predstavljeno nekako takole: Ste v mestu, ki ga naseljujejo otrdeli in vsega hudega vajeni, pokvarjeni, razočarani nad življenjem in ljudmi. Nekateri pravijo, da je temačno, drugi surovo, tretji ga imenujejo svoj dom. Sprijeni policisti, seksa vešče ženske, brezobzirni kriminalci. Nekatere žene maščevanje, drugi hlepijo po odrešitvi. In potem so tu nekateri, ki si želijo vsakega po malem. Svet nenavadnih in upornih junakov, ki se kljub vsemu trudijo storiti, kar je prav, v mestu, ki si prizadeva, da bi mu bilo vseeno.

Zdaj greh očitno ni več modern. Včasih so nam bili všeč kul glavni junaki, malo nesrečni in ranjeni, ki so kadili, pili viski in se niso bali ničesar, no, edino tega, da bi se zaljubili in imeli zlomljeno srce. A prihajajo časi, ko resnični svet počasi želi postati brez greha in pregrehe, kjer se ne bo smelo več kaditi in piti, vse drugo pa je že tako ali tako določeno z zakoni.

Groningen, zelo simpatično študentsko mesto na Nizozemskem, si je zadalo, da postane kraj brez cigaretnega dima. Najprej so prepovedali kajenje v okolici vseh šol, bolnišnic, na območju univerze (kar je zelo velik del mesta) ter na vseh otroških igriščih. Končni cilj mesta je, da se v njem popolnoma prepove kajenje. Po poti Groningena počasi hodi tudi Rotterdam. No, gorsko indijsko mestece Palitana pa je postalo prvo vegetarijansko mesto na svetu, kjer meso in jajca na krožniku niso dovoljeni. Palitana tudi v Indiji, ki je prepletena z več kot 900 templji, velja za eno od najbolj svetih mest z več kot milijon privržencev džainizma.

Džainizem je ena od najbolj nenasilnih in mirnih religij, kjer največji fanatiki ves čas čistijo pot pred seboj, da ne bi pohodili kakšne žuželke. 200 menihov je z gladovno stavko doseglo, da so oblasti mesto oklicale za cono, kjer se ne je in ne prodaja mesa in jajc, mimogrede pa lahko povemo, da džainizem ne dovoljuje niti uživanja korenaste zelenjave.

Skratka, čez prvomajske praznike si vzemite čas in razmislite, kako boste v prihodnosti preživeli v svetu brez cigaret, mesa, jajc in drugih vidnih grehov, kajti dejstvo je, da najhujših človeških grehov – prav tistih iz Mesta greha – se ne bomo mogli nikoli in z nobenim zakonom znebiti. Ker smo pač ljudje.