Vsi, ki redno berete Lizo in moje uvodnike, zagotovo že veste za kup mojih slabosti in ne preveč laskavih lastnosti.

No, seveda imam tudi lepo paleto pozitivnih lastnosti, vsaj upam, ampak te niso tako smešne in človek se tudi ne more cele dneve hvaliti po revijah. Skratka, da se vrnemo k mojim šibkostim –­ ena od stvari, s katero se zelo težko pohvalim v življenju, je natančnost, kar se je močno poznalo v moji 'približni' geometriji, v teh bolj zrelih letih pa imam z natančnostjo težave pri kuhanju in praznični peki. V resnici temu niti ne bi rekla težave, le vsega skupaj se lotevam po svoje, grem se bolj 'freestyle' peko. Na primer nikoli ne kuham in ne pečem po receptih, ker se mi niti približno ne ljubi slediti zahtevanim količinam in postopkom. Zaradi svojega ležernega pristopa h kuhinji si tudi nikoli nisem kupila kuhinjske tehtnice (no in tudi na osebno zelo nerada stopim), ker se vedno zanašam na svoj občutek.

Tako na primer na oko odmerim, koliko moke potrebujem za piškote, po občutku odrežem maslo in seveda velikodušno dodajam čokolado. In veste kaj – vse mi uspe. Nikoli pri nas doma ne boste našli piškotov pravilnih oblik, krožnikov z velikim umetniškim vtisom, a zagotavljam vam, da boste vse pojedli, ker če kaj znam (čas je, da se tudi malo pohvalim), potem znam kuhati z občutkom in sem prava mojstrica improvizacije.

Rada pomislim, da sem vsaj malo talenta za kuhanje podedovala po babici Mariji – profesionalni kuharici – instinkta za peko pa sem se brez dvoma nalezla od none, ki je neskončno rada pekla piškote, a je bila pri tem seveda veliko bolj natančna od mene. A prav zaradi svojega svobodnega pristopa do kuhanja in peke se verjetno nikoli v življenju ne bom lotila potice. Za potico nimam niti potrpljenja niti dovolj natančnosti. Pred dnevi smo skupaj z revijo Čarovnija okusa, Dvorom Jezeršek, podjetjem Bonopan in LePotico izbrali NAJ potico 2017. Če niste bili tam, potem se vam niti sanja ne, kako resna stvar je potica. Izrazito preresna zame, ki mi je pomembno le, da je sladica dobra. Komisija je skoraj eno uro ocenjevala videz, okus, teksturo, nadev … in zmagovalka – orehova potica – je ob razglasitvi požela celo ovacije in bučen aplavz. Lepotica, orehova potica gospe Mije, je žela občudovanja tako od komisije kot od občinstva. Več o tem lahko preberete tukaj:

Liza - 51/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 51/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.