Volk. Zagotovo ima vsak od nas v glavi neko predstavo o volku.

Jaz si v glavi takoj naslikam renčečega volka z bogato, gosto sivo-črno dlako, ki me grdo gleda in mi v trenutku požene strah v kosti. Ampak po drugi strani me zanima bolj kot druge živali, ker je tako svoboden, iznajdljiv in je znal tako prestrašiti in navdušiti človeka, da ga je ta vpletel v številne zgodbe, slike in druge umetnine. Volk sicer v vseh pravljicah bolj ali manj nastopa kot nekaj strašnega, hudobnega, a močnega in pametnega.

No, edino tisti pri Rdeči kapici se ni tako dobro izkazal in ga je prelisičilo malo dekletce. Res je, da volk in človek že stoletja tudi v Sloveniji živita v nekakšnem sožitju in medsebojnem strahospoštovanju, a kot pravi v velikem intervjuju doc. dr. Miha Krofel, je volk spoznal, da je človek drugačen od drugih živali, zato ga praktično ne napada. Mimogrede – v resnici pri nas ni znan niti en potrjen primer, da bi kdaj volk poškodoval človeka. Ljudje, ki živijo na območju stalne prisotnosti volkov, večinoma že vedo, da volk ni nevaren. Strah je večji pri ljudeh, ki z volkovi nimajo izkušenj, pri meni, na primer, ki sem o volku le brala in ga pozdravila v ljubljanskem živalskem vrtu.

So me pa volkovi navdušili v knjigi Modrost vokov, Elli H. Radinger, zlasti ko avtorica razloži, kaj povezuje ženske in volkove. Na primer podatek, da v volčji družini starša sicer odločata skupaj, zares pomembne odločitve – denimo o tem, kdaj in kje bodo volkovi lovili ali kje bodo izkopali brlog za kotitev – pa so tako kot pri ljudeh v domeni ženskega spola, saj odloča samica, ki ima najvišji položaj.

Avtorica pravi, da je ugotovila, da je volčji svet ženski svet. Celo navdušenke nad volkovi smo v večini ženske, kar me je precej presenetilo ali pa tudi ne, ženske imamo v večini rade zgodbe o divjih junakih z neukrotljivo naravo, kakršni so pač volkovi. In menda imajo volkovi v večini raje ženske, ki znajo bolje opazovati naravo, ne poskušajo nikogar ustrahovati in pokazati nadvlade. Volkovi ne prenesejo, da jih kdo poskuša ustrahovati.

No, še bolje je povedal nemški raziskovalec vokov Erik Zimen: “Oboji, volkovi in ženske, so bili v zgodovini pretežno zatirani. V resnici pa so oni tisti, ki so močni.”

Liza - 09/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 09/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.