Včeraj zvečer sem se tik pred spanjem spomnila na spanec. Ja, saj veste, če človek slabo spi, potem je ves čas malo paničen, da ne bo mogel spati.

Toliko govorimo in pišemo o bolj aktivnem življenju in zdravi prehrani, a v resnici se vse začne pri dobrem, trdnem spancu. Brez dobrega spanca, brez bistre glave in spočitega telesa ni nič. Zagotovo poznate tista grozna jutra, ko si popolnoma sesut in brez energije, pa čeprav si komaj odprl oči. In kako naj zdaj tako utrujen človek, ki se počuti napol mrtvega in le za silo živega, spije neki zdrav smuti iz rdeče pese in špinače ter preteče vsaj polmaraton. Ne more! Zato je dober spanec v resnici prvi pogoj, da smo zdravi, aktivni, zadovoljni ter pazimo na pravilno prehrano. Ko smo neprespani, si želimo le nekaj, kar nas bi potolažilo in vsaj malo pocrkljalo, zato se brez dvoma neprespan človek bolj razveseli kosa čokoladne torte kot zelene zelenjave. No, povsem drugače pa je z naspanim človekom – vse se mu zdi mogoče. Kar vizualizirajte si v glavi, kako se po dobro prespani noči zjutraj pretegnete, skočite v športne copate, mimogrede zagrabite banano, srknete požirek kave in vriskajoči planete v nov dan. Ko je človek spočit in ima zbrane misli, mu ideje kar vrejo v glavi, kar vidi, kaj vse bi še lahko naredil in kam vse bi jo mahnil. Zaspan človek vidi le kavč in posteljo ter kakšno veliko skodelico vroče čokolade ali pa vsaj kos mastne, slastne pice.

Zato niti ni čudno, da je spanje praktično na vseh seznamih stvari, ki jih mora človek urediti, če želi spremeniti življenje in izgubiti kakšen odvečen zalogajček maščob. Posledično pa po aktivnem dnevu in 'zdravem gorivu' pride tudi bolj zaslužen in trden spanec. A tukaj se krog še ne konča – naspan, zadovoljen, razmigan, zdrav človek se tudi več smeji in zabava, za smeh pa tako ali tako pravijo, da je pol zdravja. Kako naj se smeji zaspan človek, če še glavo težko drži pokonci, veseli in poskočni ljudje pa ga spravljajo le v obup in slabo voljo.

Skratka – brez trdnega spanca in iskrenega smeha pozabite na zdravo življenje. Zato namesto v fitnesu začnite spreminjati življenje v postelji. Pojdite danes zgodaj v posteljo, počasi se uspavajte s kakšno dobro knjigo, nato pa jutri spočiti skočite v zrak in jo mahnite na sprehod. Ob kavi se boste zagotovo že smejali, če ne drugemu, pa vsaj mojemu uvodniku.

Liza - 7/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 7/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.