Moram priznati, da me takole pred počitnicami, ko se začnejo velike selitve ljudi na vse možne konce države, Evrope, sveta, Slovencev predvsem na Hrvaško, kar malo stisne – koliko pločevine in prepotenih, živčnih voznikov se bo ponovno valilo po cestah.

Moja glava vedno razmišlja, zagotovo je v tej množici nekdo, ki bo naredil napako, ker je zaspan, se prepira z ženo, ga ob živce spravljajo otroci, je žejen in lačen … A seveda vsak lahko naredi napako, še robot ga kdaj polomi, vendar pa za vožnjo pod vplivom alkohola ni opravičila. Nobenega opravičila!

Spomnim se, da se mi je na Tasmaniji zdelo zelo kruto, a daleč najbolj učinkovito, ko sem v lokalnih časopisi opazila, da vse voznike, ki jih ujamejo, da vozijo pod vplivom alkohola, objavijo s priimkom in imenom. To je prava kazen, da te je sram pred kolegi in prijatelji (ki si jih pijan ogrožal), da te je tako sram, da nikoli več ne boš vozil pod vplivom alkohola.

V Sloveniji se namreč še vedno približno vsaka 11. prometna nesreča zgodi zaradi posledice alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa skoraj vsaka tretja. V letu 2017 se je pripetilo 1.528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran voznik, kar je sicer 18 % manj kot leto poprej, a še vedno veliko preveč, če mene vprašate. Prav nikomur ni treba piti – ali greš s taksijem ali pa enostavno ne piješ, če voziš. Povsem enostavno, kajti zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 32 udeležencev, 140 je bilo huje, 630 pa lažje telesno poškodovanih.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola v letu 2017 so bili v starostni skupini od 25 do 34 let, ki so zakrivili 354 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev. O posledicah seveda najmanj razmišljajo predvsem mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki, kot so razigrani vrstniki, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost, lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic. Nihče si vendar ne želi umreti v pločevini in celo koga umoriti, ker je spil pivo ali dve. Naj bo poletje čim bolj noro in zabavno, a naj bo glava za volanom trezna in naspana.

Liza - 24/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 24/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.