Danes je prvi šolski dan, ponedeljek in dežuje.

Slaba kombinacija, ampak se ni za jeziti in ni za obupavati. Tako pač je vsako leto (no, edino za dež ne vem). Saj niti ni tako hudo, samo navaditi se moramo na stari ritem, na zaprte čevlje in polne ceste, na roditeljske sestanke in obvestila iz šole. Ampak dajmo si še zadnjič skupaj pridušat in naj vam povem, zakaj bom pogrešala poletje in tudi, zakaj ga ne bom.

Sonce

Ja, čeprav je grozno nevarno in škodljivo, je sonce tisto, ki naredi poletje edinstven letni čas. Čas, ko lahko naokoli skakljamo v tankih cunjah, odprtih čevljih, ko sredi noči sedimo na vrtu v kopalkah in se ob šestih zjutraj odpeljemo na bazen. Nekaj je v soncu, da nas spravlja v dobro voljo in nam daje energijo. In na vroče dni imamo popoln izgovor, da ne delamo nič – ker je pač prevroče.

Vse se dogaja zunaj

Zagotovo ni bolj sproščujoče in zdravilne stvari kot gibanje na prostem, tudi sedenje in ležanje. Saj ni pomembno, ali gremo na pohod, ali na tek, ali samo ležimo na kamenčkih ob morju, ali pa gledamo slap Savico – počutimo se bolje, če smo zunaj kot med štirimi stenami.

Šport

Tenis, plavanje v jezerih, morju, odprtih bazenih, vandranje, kolesarjenje, tek – tudi če je vroče, je vse to bolje (in velikokrat tudi edino mogoče) početi poleti. To so stvari, ki jih bom novembra v vsakodnevni rutini najbolj pogrešala. Obožujem jutranje kolesarjenje do bazena in skok v vodo, popoldanski tenis, plavanje v Blejskem jezeru ob osmih zvečer. O, ja to so stvari, ki jih bom najbolj pogrešala vse do naslednjega poletja.

Pričakovanja

Poletje se mi zdi polno nekega pričakovanja, kaj se bo zgodilo, kam bomo šli, kateri koncert bo v mestu, kje moram še poskusiti sladoled, kaj bom jedla na Odprti kuhni, koga vse ne bo v službi, da bo mir ...

Poletne sproščenosti

Saj veste, o čem govorim. O tem, da mi zjutraj ni treba buditi otrok, zvečer težiti, naj se že spokata spat, o tem, da ni nobenega stresa, povezanega s šolo, oh, ja in o tem, kako je zjutraj krasno obleči le obleko in skočiti v natikače, o tem, da se perilo suši kot za stavo, da ni težko vstati iz postelje, ker je pač toplo in ni mrzlo in ja ... še položnic je poleti nekoliko manj.
In česa ne bom pogrešala? Komarjev, muh in os, potenja v glavo sredi noči, vprašanj, kam pa greš ti na dopust, in pogovorov o tem, kako so se imeli drugi na dopustu.

Liza - 37/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 37/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.