Pravzaprav pri obisku gledališča nisem najboljši vzor, nimam ne abonmaja in tudi ne svojega najljubšega gledališča.

Imam grozno lastnost, da takoj za vsebino pogledam, kako dolga je predstava. Ne maram dolgih, težko sedim več kot dve uri in moja koncentracija popusti že kakšne pol ure prej. A vedno, ko grem v gledališče ali še raje v oporo, si rečem, da moram iti večkrat. Vedno sem navdušena, po koncu se dobro počutim, sproščeno in spočito (verjetno v nasprotju z igralci) ter se ne morem nehati čuditi  vsem – igralcem, pevcem, baletnikom, režiserjem, kostumografom … Enostavno občudujem jih. In v stilu modernih revij in predvsem internetnih strani sem napisala po točkah, zakaj morate vsi, ki še ne, začeti obiskovati gledališke predstave.

1) Čarobnost. Dobra predstava vas lahko odpelje drugam, na drug kraj in v drug čas. Lahko začutite Rimljane, stisko zaljubljencev, žalost, obup, veselje. Med občinstvom in igralci se včasih vzpostavi taka vez, ki se ne bo nikoli več ponovila in morda nikoli ne bi začutili Hamleta ali Romea na tak način kot v tistem trenutku na tisti predstavi. Jaz se še danes spomnim Idiota od Dostojevskega v vlogi Igorja Samoborja. Predstava me je spodbudila, da sem vzljubila Dostojevskega, ki mi ga v šoli niso znali približati.

2) V živo. Tako kot naravnih lepot ali največjih športnih dogodkov ne morete popolnoma doživeti po televiziji, z dokumentarcem ali s fotografijami, tako je dobre zgodbe najboljše videti v živo, na odru, z vsemi napakami in presežki.

3) Zbudi možgane! Dobra predstava ti da misliti, te predrami, morda celo spodbudi h kakšni knjigi ali študiju. Predstava, v kateri igra naša intervjuvanka Nataša Barbara Gračner, bo zagotovo ena od tistih, ki bo dala misliti tudi kakšnemu nestrpnežu do tujcev in drugačnih.

4) Druženje. Če ne drugega nas obisk gledališča spravi iz hiše, morda se dobimo s prijatelji, med odmorom klepetamo z najstniško hčerko. Verjemite, kulturni dogodki so kot joga – popolna sprostitev in preusmeritev možganov od vsakdanih stvari k nečemu povsem drugemu.

5) Prihodnost. Obisk gledališč, tudi z otroki, je odlična investicija za prihodnost. Čeprav imamo vsi z enim klikom že vse pri roki, od gledališča, filmov, knjig, slik, virtualno lahko obiščemo cele galerije, pa je doživetii gledališče nekaj posebnega, nekaj, česar vam kavč in televizija ne moreta pričarati. Verjemite, otroci in najstniki si bodo zapomnili skoraj vsak obisk gledališke hiše in vse predstave.

Liza - 07/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 07/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.