Na dan, ko sem pisala uvodnik za aktualno Lizo, je bil svetovni dan prebivalstva.

V trenutku, ko sem kliknila na stran, ki neprekinjeno štetje prebivalstvo (countrymeters.info) je bilo na svetu 7.625.110.508 ljudi, od tega 3.778.945.161 žensk (49,6 %). 3.778.945.161 različnih žensk – vseh ras, velikosti, oblin in širin, z velikimi in malimi stopali, z bujnimi, majhnimi in nikakršnimi prsmi, mogočnimi in ploskimi zadnjicami.

Uf, kar predstavljam si vso to zbirko žensk, ki z velikimi ali malimi koraki teptajo to Zemljo in že zdaj so mi všeč, vse po vrsti, no, razen sitnih in zagrenjenih, ki opravljajo vse prevelike riti in zaobljene trebuščke ali pa jih motijo presuhe in prevelike. A ta kritičnost do drugih žensk je povsem nepotrebna – ženske smo dovolj kritične same do sebe, pravzaprav prav krute. Vse nas moti, no, vsaj večino – obline, ploske riti, kodrasti lasje, svetle obrvi … Ni, da ni, ženske se ukvarjamo z neumnostmi, ki jih moški pri sebi (kaj šele pri drugih) še opazijo ne. Stroge smo do sebe, pikre do drugih in potem druga drugo nehote morimo z nekimi malimi pomanjkljivostmi.

Ja, ženske smo si kar same zakuhale tole preobremenjenost z zunanjostjo. V končni fazi je edino, kar šteje, to, da imamo zdravo, močno telo, ki nam vsak dan služi za užitke, napore in pač življenje, da smo zdravi in seveda, da se trudimo, da nas čim manj boli, čeprav se je treba včasih tudi pretegniti in začutiti bolečino, da znamo ceniti svoje mišice, vezi in kosti.

Sama imam vsako leto bolj rada svoje telo, všeč mi je, kako sodelujeva, tečeva, plavava, se mučiva in odlično skupaj leživa na kavču in uživava tako v solati kot v čokoladi, včasih sva srečna in kdaj nesrečna. Z leti sva postala super tim, a sva se nekako morala navaditi drug na drugega. Zato še toliko bolj občudujem komaj 20-letno Natašo Mernik, modno blogerko in eno od vodij projekta I Am All Wo(men), ki spodbuja ženske k pozitivni samopodobi, predvsem pa, da se najstnice ne bi preveč obremenjevale s popolnimi selfiji zvezdnic na družabnih omrežjih. Mislim, da je treba najstnicam predvsem povedati, da imajo tudi zvezdnice kup težav in slabih dni zaradi svoje podobe.

No, skratka, da se ne lotim zvezdic in zvezdnic, preberite si intervju, ki bo kmalu objavljen tudi na Lizini spletni strani, na plaži sprostite trebuh vsaj za kakšne pol ure in uživajte v svojem telesu. In če vas kdo pobara, ali ste se čez zimo malce zredili, mu mirno odgovorite: “Jap, malo sem se zredila, ampak naj povem, da je bil proces rejenja božansko okusen.”

Tina, glavna urednica

Liza - 30/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 30/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.