Ste ženska in ste stari čez 40 let? Razmišljate, kaj bi si podarili - kar tako, za lepši dan?

No, kupite si lep šopek rož ali najboljšo čokolado, lahko tudi debel steak ali velikega jastoga, no, jaz pa vam podarjam seznam stavkov, ki jih nikdar ne recite sami sebi. Bodite le hvaležni usodi, da ste ženska v odličnih letih, zdravi in v formi … Leta so tako ali tako nepomembna in naj se z njimi za spremembo ukvarjajo moški. Saj smo v 21. stoletju, naj bodo oni zdaj bolj stari in manj šarmantni, naj oni prevzamejo stavek: "Oh, kaj vse smo zamudili v življenju."

Nikoli več si ne recite:

1. Zame je že prepozno! Nikoli ni prepozno, vse lahko naredite in vse lahko zamenjate in vse lahko dosežete, če želite – zamenjate službo, več potujete, pretečete 10 kilometrov, naredite svoj kip, osvojite Everest …

2. Življenje bi bilo lažje, če bi bila mlajša. Se hecate? Znanstveno je dokazano, da se duševno zdravje z leti le izboljšuje, manj je napadov depresije in tesnobe, starejši se bolje spopadajo s stresom kot mladi.

3. Prestara sem, da bi se spremenila. No, vsi se ves čas spreminjamo, zakaj se ne bi vi. V resnici so spremembe edina konstantna stvar v življenju.

4. Zakaj se to dogaja meni? Ne bodite žrtev. Življenje sprejmite pač tako, kot je, in si naredite čim bolj prijetno. Na primer skuhajte si dobro kavo ali pojdite na večerni sprehod s prijateljico.

5. Ujeta sem v tej dolgočasni službi! Ja zamenjajte jo, raziskave kažejo, da presenetljivo veliko ljudi po 45. letu zamenja službo in šele takrat najde svoj sanjski poklic.

6. Prestara sem za tek. V resnici je tako, da starejši ko smo, bolj naše telo potrebuje gibanje. In mimogrede – tek vas bo pomladil, razvedril in čez noč ali dve boste za 10 let mlajši.

7. Predvsem si, da ne dolgovezim, stavek Prestara sem za …­ izbrišite iz glave. Za nič, kar vam je všeč, niste prestari. Ne za tek, ne za ples, ne za seks, ne za salto naprej …

8. Joga je za mlajše in gibčne. A ne, motite se. Joga je za vse in presenetilo vas bo, kako boste po nekaj tednih redne vadbe joge postali gibčni in spretni. Sama sem tako navdušena nad sabo, da bi svoj napredek najraje v predklonu demonstrirala vsem mimoidočim na Tromostovju.

9. Najboljša leta so za mano. Dejstvo je, da imamo najboljša leta lahko v vseh obdobjih. Naj bo letos vaše najboljše leto.

Liza - 11/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 11/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.