Danes sije sonce. Polna, rdeča luna je mimo in mislim, da ni čas za kakšno preveč resno, težko in tragično pisanje.

Vsi vemo, kaj je narobe, komu je treba pomagati in kaj lahko naredimo za boljše življenje, a danes sem začutila, da je čas, da se posvetim povsem vsakdanjim stvarem, ki nam lepšajo vsakdan. Na primer paradižniku, ki se meni poleg kruha in kave zdi kar kralj vsakodnevnih jedilnikov.

Naših družinskih obrokov si sploh ne znam predstavljati brez paradižnika v vseh možnih oblikah. In prav zadnji konec tedna sem prav žalostno zrla v rdeč, super zrel in slasten paradižnik, sadež, ki me vse poletje in zgodnjo jesen navdušuje s svojim okusom. Predstavljajte si, kako ugriznete v pelat ali češnjev paradižnik, ki z lahkoto nadomesti sladka jabolka.

No, in počasi bo okusen paradižnik ponovno zamenjal tisti vodeni, umetni sorodnik, ki je sicer videti kot paradižnik, a je popolnoma brez okusa in arome. A vseeno, ali ni paradižnik nekaj fantastičnega – odličen je v solati, krasen v omakah, jaz obožujem paradižnikovo juho, da ne govorim o rižoti.

Ste pomislili, kakšna bi bila pica brez paradižnika? Uboga, pusta, brez pravega italijanskega okusa in brez mične rdeče barve. Si lahko sploh predstavljate italijansko kuhinjo brez paradižnika, ali pa špansko? Ali pa sendviče, ki jim da svež, tanko narezan paradižnik tako krasno svežino in sočnost. Ali pa mocarela? Bi ta mehki južnoitalijanski sir sploh dosegel tako svetovno slavo, če se ne bi tako krasno ujel z 'rdečim kraljem' in aromatično baziliko?

In zato sem v teh prvih, sicer čudovitih, sončnih jesenskih dneh, žalostna ne samo zato, ker odhaja poletje, ampak ker se za več kot pol leta poslavlja tudi dober paradižnik. Mislim, da lahko, če je lev kralj živali, paradižnik z lahkoto proglasimo za kralja sadja in zelenjave. Živel paradižnik!

Lisa - 40/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 40/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.