Meni je Grčija všeč. Seveda imam še raje Italijo, ki mi je pač bližja in domača, a med tistima dvema počitniškima tednoma so me popolnoma očarali. Grki so me osvojili s svojo lahkotnostjo, ležernostjo, improviziranjem na vsakem koraku, všeč mi je bilo, kako je otoški zdravnik antibiotike za našo takrat triletnico z otečeno dlesnijo potegnil kar iz predala in nam lepo po srbsko (ker je v Beogradu pač študiral) zaželel lepe počitnice.

Grčija ima vse, kar si vsi želijo, z največjimi evropskimi državami vred – neverjetno zgodovino in junake, modro morje, nebeške otoke in obalo, vroč temperament, odlično hrano, strastno glasbo, močno pijačo, najboljše navijače ...

Podobno kot Italijani in Španci so Grki nekakšni evropski šarmerji, če dam primerjavo s šolskimi frajerji – vsi so jim nevoščljivi, ker so vse punce zaljubljene v njih, vsi hočejo biti povabljeni k njim na zabavo, znajo nosit obleko, so dobri športniki, ampak ... na koncu ... na koncu bodo potegnili ta kratko. Kakorkoli tudi v šoli pridni in marljivi učenci, ki ne izstopajo, ne jezikajo, ne poskušajo improvizirati in nikoli ne prepisujejo, dobijo boljše ocene, več pohval in kvalitetnih minut z učitelji. Iznajdljivost, živost, ustvarjalnost v šoli in v življenju na sploh niso preveč sprejemljive in nagrajene.

Disciplina in red!

Šolska špeckahla jo bo na koncu bolje odnesla kot razredni komedijant. Seveda si tudi Nemčija in Velika Britanija želita biti očarljivi in šarmantni, postreči gostom z dobro hrano in jih zabavati z lahkotnim kramljanjem in laskanjem, a jima to pač ne gre. Včasih imam prav na vseh področjih družbe, vse od vrtca naprej, občutek, da je treba vsako lahkotnost in igrivost, preveliko uživanje v življenju, razmišljanje s svojo glavo, zatreti v kali, če ne drugače, pa s sankcijami in slabimi ocenami, na državni ravni pa z grožnjami različnih političnih in finančnih institucij.

Hej, zakaj bi se vi imeli fajn, zakaj bi vi uživali na morju in vrteli najlepše punce, če mi sedimo za mizo in se 'piflamo', kar so nam drugi rekli. Kaj pa mislijo ti Italijani, Španci in Grki s tistimi svojimi makaroni, feto in olivami ... Če mi lahko jemo klobase in neokusne mesne pudinge, naj jih še oni, naj lepo sedijo, delajo in na poti domov stojijo v vrsti za avtobus. Mah, kaj pa vem.

Grki (in seveda tudi Italijani, Španci, Portugalci, da o nas sploh ne govorimo) so sicer res sami malo skrenili s prave poti, mogoče so res pretiravali pri neplačevanju davkov, špricali službo in nosile prevelike hlače, ampak ali ni to vendar smisel življenja. Da se imaš lepo, da ješ dobro hrano, poslušaš strastno glasbo in ritem morja, da poskušaš malo z improvizacijo in vijuganjem uživati dan, mesec, leto in življenje.

Saj imam rada Nemčijo in nemščino, pa London, ampak na živce mi gredo s svojo togostjo in pravili. Hej, verjamem vam, da zavidate frajerju, ampak ali ga morate zato res uničiti?

Lisa - 26/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 26/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.