Vedno, ko sedem na kolo, pa če naredim nekaj kilometrov ali grem na daljšo turo, rečem hvala tistemu, ki je izumil to 'čudo' na dveh kolesih. Vrteti pedale in drseti skozi veter, ki ga ustvarjaš sam ... en sam užitek! Pa če kolesariš sam in se predajaš svojim mislim ali če si del skupine prijateljev.

Dolgo nazaj so se po mestu ali iz vasi blizu mesta vozili samo starejši. Na kolesih brez prestav, seveda. Še zdaj jih lahko občudujemo, kako v pozni starosti potiskajo kolo v klanec, ki ga ne zmorejo več.

Zadnjih nekaj let pa je kolo postalo izjemno privlačno. Pa ne samo za rekreacijo in vzdrževanje kondicije, vse več ljudi se s kolesom vozi tudi po opravkih v mestu in službo. Kolesarski vrvež ne pojenja niti pozimi, ko je mraz in sneg še neočiščen leži po kolesarskih poteh. V topli polovici leta pa je pravzaprav kar stalnica. Za mlado in manj mlado. Pravzaprav je v trendu in skoraj nujno v domači kleti ali garaži.

In če je ne dolgo nazaj veljalo, da je treba biti za kolo športno oblečen, je v teh po temperaturah že poletnih dneh prav zanimivo opazovati, kako so oblečeni vsi ti mestni turisti. Nekdo v kolesarski opravi s čelado na glavi in rokavicami deluje že prav čudno, čeprav je pasti v mestu mogoče več kot kje na robu mesta ali v naravi.

Moški so oblečeni v elegantne hlače in čevlje, srajco s kravato, včasih tudi v suknjič, na krmilu pa jim visi poslovna torba ali pa po poštarsko čez rame. Ženske, ki imamo na sploh veliko večjo izbiro oblačil, še posebej v tem vročem delu leta, pa so bolj domiselne. Tako priljubljenih kavbojk skoraj ne opazimo, so preveč enostavne.

Ker želijo biti privlačne, so oblečene prav tako, kot bi bile, če bi se v službo, po opravkih ali v šolo odpeljale z avtom ali avtobusom. V kratkih hlačah in zapeljivih majčkah ali pa v čudoviti letos tako modni rožnati oblekici brez rokavov in rezani v pasu ter sandalah z debelo platformo in še višjo peto. Dame v ožjih in zapeljivih oblekah, sandalah s svetlečim kamenčki in obvezno košarico za elegantno torbico ali svežo zelenjavo in sadje, ki ga mimogrede kupijo na tržnici. 

Dekleta s frfotavimi oblekicami brez naramnic in natikači ali pa 'na hitro' oblečena z nujnimi stvarmi v nahrbtniku. In vse vmes. Naličene ali brez make upa, odvisno od tega, kako se uredijo tudi sicer, ko niso na kolesu.

Ja, poletje je pač za to, da ga uživamo!

Preberite še: 9 super razlogov, da je kolesarjenje odlična izbira in napolnite telefon kar na oknu

Lisa - 25/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 25/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.