Nastopila je vročina, poletje, bliža se konec šolskega leta ...

Vsi razmišljamo samo, kako jo bomo mahnili na morje, skočili na glavo v Jadran in tisti z debelejšimi denarnicami v kakšen daljni ocean. In po navadi na počitnicah ne razmišljamo veliko, prepustimo se toku, damo si duška, ne želimo se obremenjevati z nikomer in z ničimer.

A morda je letošnje poletje končno napočil čas, da dejansko tudi na počitnicah, na svojih najljubših obalah in pod najgostejšim borovcem, razmišljamo o tem, kaj nam daje morje (kopno nam je že bolj ali manj uspelo uničiti) in kako se mi obnašamo do njega. Da ni dovolj le, da se z grozo držimo za glavo, ko vidimo posnetke na spletu, kako neverjetne količine plastike ubijajo kite, ampak da tudi sami pazimo, kako ravnamo z morjem in obalo. A tukaj ne govorimo le o plastiki in drugih smeteh, ampak tudi o prehrani, o živalih, ja, tudi o ribah.

Mladi raziskovalec mag. Timotej Turk Dermastia z Nacionalnega inštituta za biologijo, z Morske biološke postaje pravi: “Če me vprašate, imamo v morju zadnjo priložnost. Prvič je morje tudi velik ponor CO2 in toplote in nam zato še daje možnost, saj če ne bi bilo oceanov, bi se zdaj že skuhali, kar je jasno. Je nekakšna blazina, ki vse skupaj malo ublaži, v smislu virov, ki jih izrabljamo, pa je zelo podobno. Na kopnem smo praktično vse izropali, tisto, kar še je, zdaj v vsakem primeru polni naslovnice: tropski gozdovi, izsekavanje teh gozdov ... V Evropi smo to ustavili, ampak zakaj? Zato, ker ni več nič. Recimo v Angliji in Franciji težko še kaj izsekaš, ker so sama polja. Slovenija je raj na zemlji, imamo gozdove, travnike in podobno, tega v zahodni Evropi ni več, zato mi zdaj te svoje aktivnosti izvažamo v Indonezijo, Južno Ameriko in Afriko.”

Skratka pojdite na morje, uživajte, skačite in plavajte, spočijte si od službe, šole, sosedov, prijateljev, lahko tudi od Lize, a ves čas imejte v mislih, da želite ohraniti svoj počitniški raj na zemlji tak, kot je. Pazite nase, na morje in tudi na ribe, rake in hobotnice.