Ali morda poznate še koga, ki normalno je oziroma ali vi sploh še veste, kaj lahko jeste in česa ne smete? Sumite, da ste alergični ali vsaj občutljivi za kup stvari, ki vam povzročajo težave, na katere pred branjem različnih strokovnih, nestrokovnih in srednje strokovnih člankov ali knjig niti niste bili pozorni?

Se praktično ob vsakem grižljaju, z izjemo pitja navadne vode (pa še ta bi znala biti oporečna), borite s slabo vestjo in se sprašujete, kaj vse bo določena hrana naredila vašemu telesu in notranjim organom?

Jap. Jaz priznam. Te dni izgubljam kompas. Ravno ko začnem z vsem veseljem in mislijo na zdravje jesti paradižnik, papriko in jajčevce, preberem (seveda v Lisi, da ne bo pomote), da so to grozni razhudniki, ki zastrupljajo naše telo. Popijem kozarec mleka in že iz kakšne revije skoči podatek, kako si s pitjem kravjega mleka kopljemo prerani grob.

Da ne govorim o glutenu, za katerega so zadnje čase intolerantni že vsi znanci iz moje bližnje in daljne okolice. Sladkor in bela moka sta že na istem seznamu škodljivcev kot cigarete in alkohol, tako da si kakšno čokoladko upam pojesti le še na skrivaj, saj vendar ni več primerno za damo (uf, še dobro, da tukaj močno šepam), da se po mestu smuka s sladkarijami v roki.

Berem, da so Skandinavci zdravi, ker jedo veliko rdečega mesa in ribe, že nekaj revij naprej izvem, da rdeče meso ubija življenje v naših telesih, ribe so pa tako ali tako že vse zastrupljene s težkimi kovinami. V Ljubljani je sploh trend, da vsi pijejo le še zelene smutije (rdeči znajo biti nevarni – po mojem mnenju imajo preveč okusa) in sem ter tja grizljajo kakšen orešček, katerega poplaknejo z zelenim čajem.

Nihče več ne peče tort, ker so zdaj sprejemljive le še presne sladice, brez moke, čokolade in drugih nezdravih dodatkov. Skratka, za svoje zdravje boste naredili največ, če boste v parku posmukali malo divjih kopriv, na poti v službo narabutali pest malin ter si privoščili 'odličen' smuti iz peteršilja in zelene solate. In bohnedaj, da zbolite, ker potem boste zagotovo iz vsakega kota fasali še vsaj 10 novih nasvetov (seveda, preverjenih), kaj lahko jeste in česa ne smete.

Mah, moram počasi zaključit tale uvodnik, po bio jabolku me je zgrabila taka lakota, da mi lahko pomagata samo še kava in rogljiček. Pa dober tek!

Tina, glavna urednica