Kadar govorimo o varčevanju za otroka, govorimo o dolgoročnem varčevanju. V prvi vrsti je najpomembneje, čemu je to varčevanje namenjeno.

Ga. Ana!

Prosim za nasvet glede otrokovega varčevanja. Za nekaj tisoč evrov prihrankov na varčevalnem računu ne dobi niti enega evra obresti (na banki x), s tem, da se bo ta postavka še znižala. Je bolje sredstva usmeriti v rentno varčevanje ali kakšno drugo obliko varčevanja? Otrok je star skoraj 10 let; sprva smo namenjali menda 30 evrov mesečno, potem nekaj časa zaspali, zdaj sem se odločila za varčevanje. Če se le da, otroku na mesec nakažem 50 evrov sredstev. Najlepša hvala za odgovor in prav lep pozdrav.

Urša

Ga. Urša, pozdravljeni!

Kadar govorimo o varčevanju za otroka, govorimo o dolgoročnem varčevanju. V prvi vrsti je najpomembneje, čemu je to varčevanje namenjeno (otroku – za kaj?), kdaj bi sredstva potrebovali (pri 18 ali 25 letih) in koliko sredstev bi želeli takrat imeti (10.000, 20.000 evrov) itd. Torej, ključno je, da se nikakor najprej ne ukvarjamo s tem, kateri produkt je najbolj primeren, temveč s tem, kaj želimo doseči, kdaj itd. Potem šele sledi izbira pravega finančnega produkta. Najpogostejša napaka, ki jo dela večina ljudi, je ravno ta, da se ukvarja s finančnimi produkti, pri čemer ne ve, kakšen je pravzaprav cilj.

Morda zgolj za informacijo:

Če bi želeli do otrokovega 18. leta privarčevati 20.000 evrov, ki bi jih lahko črpali bodisi za študij, za nakup avtomobila ali pa bi jih otroku podarili kot pomoč pri nakupu nepremičnine, potem imamo dve možnosti:

  • takoj ob otrokovem rojstvu se odločimo za namensko varčevanje in za želeni privarčevani znesek vsak mesec namenimo 50 evrov;
  • ob otrokovem 18. letu najamemo posojilo v višini 20.000 evrov in ga odplačujemo naslednjih 18 let, z mesečnim obrokom v višini pribl. 138 evrov.

Ja, zanimivo je videti, kako leta vplivajo na dobo varčevanja in kaj vse lahko zamudimo, če si že prej ne naredimo ustreznega načrta.

Bolj kot izbira produkta je torej pomembno, da poskrbite za dober načrt otrokove finančne osamosvojitve in da si poiščete nekoga, ki vam ga bo pomagal pripraviti. V načrtu boste jasno opredelili kdaj, kaj in na kakšen način boste cilj uresničili ter pot do tega cilja sproti prilagajali.

Obenem je nujno potrebno spremljanje finančnega trga in prilagajanje, sicer se lahko namensko varčevanje spremeni v nenamensko izgubo.

Ko si boste torej naredili načrt, potem lahko mirno nadaljujete.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Preberite še: Kako izboljšati finančno stanje? Upoštevajmo pravilo 10 : 10 : 80