Pred nekaj dnevi sem bila v trgovini za dom in malo stran od vhoda prišla do majhnega pulta, kjer mi je mlajša ženska ponudila kavo. Bilo je še zgodaj in kava bi se mi res prilegla. Obljubila sem ji, da se vrnem.

Ko sem našla, po kar sem prišla, sem res stopila do nje in šele takrat ugotovila, da predstavlja aparat za pripravo kave. Ličen in majhen, tak, ki ga postavimo v kot kuhinjskega pulta. Kmalu je pristopila še starejša gospa in tudi ona radovedno postavila nekaj vprašanj. Ko pa je slišala, da aparat pripravi kavo samo za eno osebo, je presenečeno in hkrati razočarano rekla: "Samo za enega?! Kavo vendar pripravimo prijateljem, ko pridejo na obisk!" In še, da je tako, kot je, prav zato, ker smo začeli skrbeti samo zase. Prodajalka pa prijazno in z nasmehom: "... ampak, najprej moramo imeti radi sebe!"

Kaj je zdaj res in 'prav'? Imamo dovolj blebetanja tja v en dan in pritoževanja, pogovorov o vremenu in trenutni situaciji? In se raje stisnemo v objem samega sebe in svojih najbližjih? Ali oboje?

Vsi si želimo in (tudi) potrebujemo spodbudo, dobro in pozitivno. Nekaj, kar nas opogumlja in razveseljuje, nam daje polet, nekaj, kar nam pove, da delamo prav in dobro, hkrati pa nas razbremenjuje in (od)pelje stran od skrbi vsakdana. Izzivi in problemi življenja seveda ostanejo, mi pa le lahko pogledamo malo bolj od daleč nanje in z bolj 'pravega' zornega kota.

Vsi smo samo ljudje. Vsak s svojo zgodbo. Ko gledamo film, si lahko preberemo tako vsebino, kot kdo je film ustvaril in kdo v njem igra, celo o življenju posameznega igralca. Ko pa srečamo in srečujemo znance in neznance, prijatelje in tudi sorodnike – koliko vemo o njihovem življenju, resničnih čustvih in izkušnjah?

Ne sodimo, ne ocenjujmo in ne kritizirajmo. Poskrbimo zase in svojo samozavest, ko smo samo zadovoljni s tem, kdo smo in kaj, navdihnimo sebe in druge. S pozitivnostjo in optimizmom. Z barvami svoje notranjosti in zunanjosti. Saj veste: "Očaraj sebe. Očaraj svet."

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.

Lisa - 50/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 50/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.