Opažam, da ima čedalje več staršev predšolskih otrok krizo starševske identitete.

Pridejo k meni po nasvet, ali so sploh dobri starši, ker včasih česa ne dovolijo svojim kratkohlačnikom in se jim srce para, ko gledajo solznega otroka, kako nekaj po vsej sili hoče, pa starš ve, da mora vztrajati pri določeni zahtevi ali omejitvi.

To vsekakor ni lahko in vem, da je najlažje otroku kar vse dovoliti, pa bo mir v bajti, a vemo, da se takšne vzgojne zgodbe, ko je otroku vse dovoljeno, ne končajo najbolje, ko takšen razvajen otrok odraste. Zlasti je na prepihu mnogo vprašanj delovanja starševskih in vzgojnih prijemov v sestavljenih družinah. To so tiste družine, v kateri je en partner s svojim otrokom, novi partner s svojim otrok, pogosto pa se njima rodi še njun otrok. Kako že gre tisti film: Moji, tvoji, najini. No, to je sestavljena družina in na začetku takšne družinice je veliko neznank in vprašanj.

Menim, da je pomembno vedeti, da smo vsi starši dovolj dobri starši. Ni idealnega in perfektnega starša! Vem, da vsi hočemo biti najboljši starši, a vedite, da otroci potrebujejo zgolj dovolj dobre starše, in to bo dovolj za zdrav osebnostni in čustveni razvoj otroka. S tem, ko ozavestimo, da je čisto v redu, da smo dovolj dobri starši, vem, da se je marsikomu od vas odvalil kamen od srca.

Pride mamica šestletnice, ki gre kmalu v šolo. Ločena že nekaj let, z bivšim partnerjem imata solidno komunikacijo glede stikov in vzgoje svoje damice, mama ji daje določene omejitve, oči pa ne, ampak ji kupuje vse, kar si deklič poželi. Začenja prihajati do trenj med staršema, ker zdaj bi hči rajši več časa bila pri očiju, ker tam nima pravil in dobi vse, spat hodi, ko se njej zazdi, dela, kar ona hoče, pri mami pa je vzpostavljen določen red in veljajo pravila, ve se, kdaj je treba biti v postelji, ve, da v trgovini ne bo nič dobila, saj prihodki niso tako visoki, da bi vedno nekaj pritaknila poleg drugih stvari, ki so zložene na trak pred blagajno.

Začne se izsiljevanje in zahteva, da hoče k očiju tisto sekundo, ko se ji predoči določena omejitev. To seveda trga srce mamici, ker se ji zdi, da je slaba mami, ker ne more vsega omogočiti hčerki in ker ji daje pravila, saj se mamica zaveda, da je red pomemben in da le tako lahko hčerki privzgoji notranje zavedanje, kaj je prav in kaj ni dopustno. Z očetom otroka se žal ne moreta dogovoriti, kako naj bi oblikovala vsaj približno enovito vzgojo. Zaradi popolnoma drugačnih pristopov je seveda njuna hči zbegana, nervozna in čustveno intenzivna.

Oče ne želi hčerke pri sebi več, kot so določeni stiki, ker si sam oblikuje novo partnersko zvezo, zato opcija, da bi se hči preselila k njemu, ne pride v poštev. Tudi mami deklice je noseča, zato toliko bolj želi urejene stike, saj je pred novimi izzivi sestavljene družinice. Novemu partnerju je naša partnerica dovolila, da tudi vzgojno deluje pri njeni hčerki, da ji postavlja meje in pravila. Zgodaj po njegovem prihodu k njima sta novi partner in njena hči oblikovala dobro čustveno vez. Gospa me je spraševala, kako naj se še pomiri, da bo vse v redu s hčerko. Sem ji iskreno povedala, da je super mamica in da naj ne skrbi. Z oblikovanjem omejitev hčerki omogoča varno navezanost in odraščanje, dovoli ji starosti primerno raziskovati okolje in odnose ter da ni potrebe, da je zaskrbljena, da je v redu mami.

Napotkov in predavanj, knjig in delavnic na temo starševstva je ogromno. Na medomrežju dobite vse mogoče instrukcija dva klika stran. Vse to je super. A bi pri vsem tem vseeno poudarila, da otrok potrebuje tudi starše, ki upoštevajo intuicijo in ki slišijo svojega otroka, četudi ga takoj ne razumejo. Ker vsak otrok je unikaten in ima svoje potrebe in značilnosti. Zato smo starši dovolj dobri, in to je odlično.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali povprašali za nasvet, pišite na info@svetovalnica.si

Liza - 27/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 27/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.