Kako prijeten je tale december, poln zanimivih dogodkov in prireditev, tako na prostem kot v kulturnih hramih po vaseh in mestih. Se je kar težko odločiti, del katere zgodbe bi bili, a ne?

Se pa zdi, da ni nobenih težav s tem, kako in kaj bi oblekli. Za druženje na prostem res ni potrebna huda domišljija, kaj pa, ko gremo v gledališče, Dramo, Opero ... Cankarjev dom? (Tudi med letom?)

Velikokrat premišljujem o tem ... in vsakič mi na misel pridejo besede nečaka v zgodnjih dvajsetih letih, češ, nimam denarja za obleko, grem pa rad v gledališče ali na koncert. Tudi sama se še nisem odločila, kaj je danes pomembneje: priti 'praznično' oblečen ali je dovolj samo priti 's ceste', biti prisoten in 'vzeti', kar umetniki ponujajo.

Starejše gospe in gospodje se še spomnijo, da so predstave včasih bile skoraj praznični dogodek. Boste rekli: "Ja, tako je bilo pač v starih časih, zdaj je vse drugače." No, ja, to je res, ampak oni se praznično oblečejo še danes. Saj so tudi takrat bili med njimi tisti, ki si 'boljše' obleke niso mogli privoščiti; pa vendar, v manjšini, danes so, žal, v večini. Je danes res tako težko izbrati 'dovolj' primerno garderobo za take priložnosti ali gre za kaj drugega?

Verjamem, da si eni in drugi z užitkom ogledajo predstavo, saj so si jo vendar sami izbrali. Pa kljub vsemu ... Predstavljajte si, da so v dvorani gledalci oblečeni 'praznično'. Vsi. Spremljajo dogajanje na odru, pozorno sledijo predstavi, za katero se je vsak posameznik trudil več mesecev, da so jo kot skupina izpilili do podrobnosti, in na koncu – burno ploskajo. In potem občinstvo, ki je oblečeno vsakdanje. Pa naj bodo to isti ljudje, enkrat oblečeni tako, drugič drugače. Se vam ne zdi, da sta 'skupini' predstavo spremljali različno? Da so jo prvi spremljali z večjim spoštovanjem? In je zato tudi nagrada nastopajočim na koncu lahko bolj doživeta in izjemna?

Z obleko pokažemo odnos, odnos do sebe in do drugih. Naj predstava ne bo 'samo neki dogodek', naj bo vsaka posebej neke vrste – praznik.

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.

Lisa - 51/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 51/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.