Gotovo ste že kdaj komu rekli ali pa ste vi slišali od drugega: "Zakaj odkrivaš toplo vodo, ko pa je ta že odkrita? Ne izgubljaj časa po nepotrebnem, ko pa so drugi že prehodili to pot in našli vse bližnjice." Velikokrat, kajne?

Škoda, da tega nasveta ne upoštevamo vsakič, ko se znajdemo v situaciji, ki nam ni najbolj blizu. To še posebej velja za ravnanje z denarjem. Očitno nekateri znajo bolje ravnati z njim kot drugi, a so le redki tisti, ki bi se jih upali vprašati, kako jim uspe. Kaj je tisto, kar delajo drugače od nas. Kako bi oni ravnali, če bi imeli na voljo toliko denarja, kot ga imamo mi.

Pogosto ljudje pravijo, da imajo bogataši pač srečo. Da so že v osnovi imeli boljše izhodišče, ker so se rodili v bogati družini ali pa so bili ravno ob pravem času na pravem mestu ... Malokdo pa pomisli, da so ljudje, ki so s svojim znanjem in delom obogateli, morali slediti nekim pravilom. Se odpovedovati, se učiti. Marsikateri od njih je ta pravila leta, desetletja testiral, bankrotiral, doživljal vzpone in padce. A na koncu mu je uspelo.

Danes delijo svoje znanje in izkušnje z vsemi, ki jim prisluhnejo. Ni pa veliko tistih, ki so pripravljeni dosledno slediti nasvetom. Ti pogosto zahtevajo odpovedovanje, disciplino, spremembo v načinu življenja. Ko jim enkrat poskušamo slediti, hitro ugotovimo, da ni tako lahko. Pa vendar, kaj ni škoda, da se nismo pripravljeni spremeniti? Veliko lažje bi nam bilo ...

Tokrat si oglejmo nasvete legendarnega Warrena Buffetta, ki velja za enega najbogatejših ljudi vseh časov:

ZASLUŽEK: "Ne bodite odvisni le od enega vira prihodka. Denar investirajte tudi v posel, ki vam bo dodaten vir prihodka."

ZAPRAVLJANJE: "Če kupujete stvari, ki jih ne potrebujete, boste slej ko prej morali prodati stvari, ki jih potrebujete."

VARČEVANJE: "Ne varčujte le tistega, kar vam ostane, ko ste že 'vse zapravili', ampak zapravljajte tisto, kar vam je ostalo, potem ko ste poskrbeli za sredstva, ki jih vlagate v svojo prihodnost."

INVESTIRANJE: "Ne položite vseh jajc v eno košaro." Investirati je treba po pameti, sredstva je treba razpršiti.

PRIČAKOVANJA: "Iskrenost je zelo dragoceno darilo. Ne pričakujete je od 'škrtih' ljudi."

In še en nasvet za konec, ki ga med zgornjimi ni in se vam ga resnično izplača upoštevati: BOGATITE SVOJE ZNANJE. Vsak dan se naučite nekaj novega in poskusite to vnesti v svoje življenje.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 32/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 32/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.