"Če sem čisto iskrena, ne vem, kakšni so njegovi prihodki, saj se o tem sploh ne pogovarjava. Tudi ne vem, kako posluje podjetje, ker se o tem ne želi pogovarjati. Prosim vas za nasvet, kaj naj naredim, saj vem, da tako dolgo ne bo šlo." Preberite, kaj bralki svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Pismo bralke:

Pozdravljeni!

Z možem in dvema otrokoma živim v lastni hiši, ki sva jo zgradila s pomočjo stanovanjskih posojil (vsak ima svoje posojilo). Sama sem zaposlena v šolstvu in imam približno 1.400 evrov prihodkov, mož pa ima svoje podjetje.

Če sem čisto iskrena, ne vem, kakšni so njegovi prihodki, saj se o tem sploh ne pogovarjava. Tudi ne vem, kako posluje podjetje, ker se o tem ne želi pogovarjati. Enostavno imava določeno, katere obveznosti kdo plačuje, in tako živiva že vrsto let.

Jaz plačujem svoje posojilo, hrano, šolo, oblačila, mož pa svoje posojilo in položnice. Ker občasno zamujamo pri plačilu položnic in mož zamuja pri svojem posojilu, me skrbi, da bi se kje zalomilo.

Glede na prihodke, ki jih imam, seveda ne morem vsega kriti, če pa mu to omenim, hitro dobim očitek, da ne znam delati z denarjem. Prosim vas za nasvet, kaj naj naredim, saj vem, da tako dolgo ne bo šlo.

M. iz Šoštanja

Draga Marijana!

Vaši strahovi so popolnoma upravičeni in res je samo vprašanje časa, kdaj lahko pride do finančnega zloma.

Takšen način življenja, kjer partnerja ne poznata finančne slike drug drugega in kjer niti ne vesta, s kakšnimi prihodki razpolaga družina, ni zdrav ali zrel način življenja.

Pravzaprav je po mojem mnenju na dolgo progo prav uničujoč. Že to, da sta najela vsak svoje stanovanjsko posojilo, ni bila najboljša poteza zaradi stroškov, pa vendar vi najbolje veste, zakaj sta to storila. Upam, da ne ravno zaradi tega, ker sta izhajala vsak iz svoje kreditne sposobnosti.

Kaj zdaj?

Najprej sledi OBVEZEN odkrit pogovor in pregled družinskega proračuna. Brez tega ne bo šlo. Ne morete živeti skupaj in ne vedeti, kako podjetje moža deluje, koliko prihodkov ustvarja, koliko ima zaposlenih in kakšne prilive mora zagotavljati, da jim lahko izplača plače itd.

Kaj če ima dolgove, o katerih ničesar ne veste? Kaj se zgodi, če vaš soprog zboli, postane delovno nesposoben? Kdo bo zagotovil delo in plačo zaposlenim? Že sami občasno občutite pomanjkanje denarja in zamujate s plačili obveznosti. To se lahko le še poglablja.

Nujno je treba nekaj ukreniti. Vaš mož mora vedeti, koliko prihodkov vaša družina potrebuje mesečno, ustvarjati morate začeti finančno rezervo in kar je najpomembneje – začeti se morate o tem pogovarjati. Ne bo šlo brez pogovorov. Brez skrbi, dovolj je mesečni pregled stanja in sledenje začrtanim smernicam. Ja in tudi brez vodenja proračuna ne bo šlo, kar pa že veste, kajne?

Vsaka sprememba po dolgem času je težka, pa vendar gre tukaj za vprašanje obstoja celotne družine. In kot sem sama že večkrat rekla svojim strankam: finance so še kako pomembne in so odraz (ne)zaupanja. Razmislite o tem!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 3/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 3/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.