Preberite, kaj mladi družini svetuje Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

Pismo bralca

Najina zgodba je nekoliko drugačna. Sem redno zaposlen, za določen čas, partnerica pa je na porodniški. Moja plača znaša približno 1.200 evrov z malico in prevozom, s tem, da delam triizmensko delo. Porodniška partnerice znaša 200 evrov.

Pred letom dni sva zašla v finančno stisko. Meni prejšnji delodajalec zadnja dva meseca ni nakazal plače, kaj šele prispevkov, partnerica pa je izgubila službo takoj, ko je povedala, da je noseča. Poleg tega nisva slovenska državljana, kar nama otežuje kakršnokoli iskanje pomoči na centru za socialno delo, pridobitev posojila na banki itd.

Zamujava s plačilom najemnine, stanovanjskih stroškov, posojila, lizinga itd. Bojiva se, da bo lastnik imel kakšno izvršbo, saj so obveznosti res že visoke. Ne veva več, kaj naj narediva.

Stroški stanovanja (z najemnino) v povprečju znašajo 540 evrov, za 62 m2 veliko stanovanje. Potem je tukaj še lizing 108 evrov, pa posojilo 150 evrov ... Kje so šele gorivo, hrana, otrok. Res ne zmoreva več in prosiva za pomoč.

Marijana in Tilen

Draga Mirjana in Tilen,

hudo mi je, ker ste se znašli v tako veliki stiski, zlasti ker imate doma malo bitjece. Namesto da bi se skupaj veselili novega družinskega življenja, se morate spopadati s takšnim finančnim stresom, za katerega pravzaprav v osnovi niti niste vi krivi oz. bi bila situacija danes drugačna.

Začelo se je s prejšnjim delodajalcem in njegovo finančno nedisciplino, tako kot v marsikateri družini. Delodajalec je potonil, vi pa sedaj nosite posledice. Grozno. Upam, da bo država poskrbela za to, da takšnih situacij v prihodnje ne bo več.

Kakorkoli, vedno na koncu ostanemo sami in je nerealno pričakovati, da nam bodo pomagali drugi. Je pa res, da za čiste osnove bi pa moralo biti poskrbljeno.

Kaj zdaj?

Najprej morate nujno govoriti z najemodajalcem ter ga seznaniti s trenutno situacijo. Naj se ne zgodi, da bi ga v nabiralniku res pričakal kakšen sklep in s tem dodatni stroški. Marsikdo zna prisluhniti in morda bo tudi vam. Povejte mu, v kakšni stiski ste se znašli, in poiščite neki kompromis.

Dejstvo je, da živite v stanovanju, ki si ga v resnici pravzaprav ne morete privoščiti. Stroški bivanja lahko znašajo maksimalno 30 % vaših prihodkov, vi pa ta okvir precej presegate. Razumem, da je stanovanje večje in da vam ustreza, vendar trenutno niste v situaciji, ko bi lahko gledali in izbirali, temveč se morate pobrati iz nastale situacije in odplačati zapadle obveznosti.

Vsakih 100 evrov se vam ogromno pozna. Zato se morate bodisi s trenutnim najemodajalcem dogovoriti za nižjo najemnino, bodisi poiskati drugo stanovanje. Ključno je, da splezate na zeleno vejo, še vedno si lahko pozneje izberete večje stanovanje.

Kar se tiče vaših zapadlih obveznosti – težko jih boste kar naenkrat poplačali, zlasti ker banke niso naklonjene tistim brez slovenskega državljanstva. Navadno zahtevajo poroka, ki je iz Slovenije. Vsa manjša, nezavarovana posojila, pa vam kaj dosti ne bodo pomagala. Kredit na kredit povzroča le še več obveznosti in nezmožnost priti iz začaranega kroga.

Ključno je, da čimprej priskrbite dodatne prihodke. Bodisi vi z dodatnim delom ali (in) pa vaša partnerica. Osebno ne bi čakala, čeprav bi bila na porodniški. Ta se zelo hitro izteče in če zaposlitev začnemo iskati šele takrat, smo lahko precej prepozni.

Ker pa se spremembe ne morejo zgoditi čez noč in potrebujete najmanj nekaj dni, predlagam, da se pogovorite z vsakim upnikom posebej in se dogovorite na kakšen način jim boste začeli odplačevati obveznosti. 20 evrov, pa 20 evrov. To je veliko bolje, kot da se jim izogibate.

Držim pesti, da vam uspe!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 11/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 11/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.