Spomnim se gospe, ki sem jo ogovorila, ko je brala moj letak o vetru v omari. Mislim, da niti ni vedela točno, kdo sem, tako da sem jo lahko samo poslušala in je ničesar spraševala.

Takoj je v zadregi prijela list, mi ga pokazala od strani in rekla, da ona pa nima teh težav. Da je izbira oblačil res tako preprosta: obleka, sandale, in to je to!

Ja, sliši se res tako preprosto. Če je, odlično! Toda ali res to velja za vse in vsakogar?

Gospa je govorila zelo samozavestno in prepričljivo. Pa vendar samo, dokler je bila z mislimi v poletju. Potem ji je glas počasi zamrl, zamislila se je in rekla: "Pravzaprav je pa v hladnem delu leta to res nekaj čisto drugega ..." Nežno sem ji pritrdila in počasi prevzela besedo.

Poleti, ko zaradi visokih temperatur oblečemo čim manj, bolj ali manj pazimo samo na materiale, da nas še dodatno ne grejejo. Kosi so enostavni in oblačenje enoplastno. Ko pa se temperature spustijo, potrebujemo domišljijo in samozavest, da posamezne kose med seboj povežemo v zanimivo zgodbo, to je zgodbo, ki govori o nas.

So ženske, ki iz malega naredijo veliko, in ženske, ki takega občutka za oblačenje nimajo, pa se sprašujejo, kako jim to uspe in koliko denarja so odštele. Pri vetru v omari ne gre toliko za to, da se oseba ne bi znala obleči, čeprav se zgodi tudi, da me kdo pokliče in kar naravnost reče, da ves čas nekaj kupuje, poceni ali drago, prinese domov, potem pa ne ve, kako obleči. In ti kosi celo z etiketami pozabljeni visijo v omari. Pri vetru gre bolj za to, da osebi, ki jo vidim prvič in o njej ne vem nič, pokažem kombinacije, ki jih ne pozna ali si jih ne upa obleči. Jaz jo vidim čisto drugače, kot se vidi sama. Gospa kombinacije pomeri, in ker je doma, si lahko vzame čas, da se v njih začuti.

Nisem prodajalka, niti takrat, če/ko jo spremljam po nakupih. Sem svetovalka, ki pokažem, kako neki določen kos obleči na čim več načinov, kako ga kombinirati v nov stil, kako postati ustvarjalen tudi pri oblačenju in kako iz malega napraviti veliko.

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.