Premiere, dogodki, odprtja, koncerti, banketi ... Sliši se tako slastno in mamljivo: pomembni, poznani, slavni in zabavni, tisti, ki jih opazi 'žuta štampa'. Tudi jaz se kdaj znajdem na teh straneh, saj se udeležim tovrstnih dogodkov.

V prvi vrsti zato, da vidim, kaj kolegi počnejo in da podprem njihovo delo, po drugi strani pa tudi zato, da se potem s to srenjo podružim, kaj popijem, kaj pojem in kakšno žaltavo razdrem.

Za vse tiste, ki si predstavljate, da tam mrgoli fotografov, da dobimo za nagrado k udeležbi vsak en zlatnik; da smo vsi oblečeni v posebej za to narejene toalete in imamo na sebi sveže kupljene čevlje za nekaj sto evrov, vam lahko povem da – vsaj zame – to ne drži.

Često pridem v obleki, ki sem jo nosila že velikokrat prej, in ko teh kosov res ne morem več reciklirati, jih dam k Malči Beličevi, ker vem, da njihovim puncam pridejo zelo prav. Živim v najemniškem stanovanju in niti približno še nisem odplačala avta, ki ga vozim.

Pa se poglobimo v samo besedo: estrada.

Po definicijo sem se zatekla kar v strokovno literaturo. Ni me toliko presenetilo, kaj pomeni, kakor sledeče: takoj za njo je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika beseda sestradanec. Ironično ali ne, obe besedi sta si zelo blizu.

Pogosto so pripadniki estradnih krogov kar v pomanjkanju: ni nujno da hrane, pijače pa v veliko primerih. Zato je še toliko pomembnejše vsako vabilo na kak dogodek, kjer se najde kapljica rujnega brezplačno.

Pa dobro, pustimo alkoholizem – vzrok in rešitev številnih težav, ki slehernika napadajo. Pojdimo raje na bolj duhovno vzvišene stvari: da so lačni, popolnoma drži. Lačni pozornosti, hranjenja lastnega ega, nastopanja na vsakem vogalu, da bi le dobili tisto trohico občudovanja, ki jih hrani bolj kot dojenčka materina dojka.

Stradajo pomanjkanja obilja, katerega umetno ustvarjen občutek je ravno na takih srečanjih; opaziti je tudi pomanjkanje občutka za kulturno komunikacijo in generalni stil. Vsi se radi obregnejo ob Jana Plestenjaka, obenem pa mu zavidajo njegov mercedes in razprodane dvorane, polne vzklikajočih žensk.

Vsi se delajo norca iz Damjana Murka, vseeno pa ga povabijo na svojo fantovščino, kjer jim za ne tako zelo majhno plačilo trikrat odpoje svoj edini hit. Vsi se zgražajo nad odlitkom vagine, katere obraz je LaToya, ampak kljub temu je drugo najbolj iskano ime na spletnih brskalnikih.

Jaz žal ne morem ponuditi ničesar tako spektakularnega. V dokaz svoje preprostosti: ravno danes sem kupila jajca, ki so bila znižana, saj jim bo kmalu potekel rok uporabe. Jutri se bom tako zbudila v čisto navadni bombažni reklamni majčki in nekaj let stari trenirki, si nataknila copate, ki so bile novoletno darilo, umila zobe z zobno ščetko, ki je bila kupljena gratis, saj je bila v paketu plačaš-dva-dobiš-tri.

In za zajtrk bom pripravila omleto iz tistih poceni jajc in še česa, kar bo pač v hladilniku. Živela estrada!

Ana Marija Mitić

Lisa - 8/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 8/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.