Če nas nekaj draži 'tam spodaj' se lahko čisto vsakdanja opravila spremenijo v pravo nočno moro. Zato poskrbite za pravo nego in higieno!

1. Pred začetkom intimne higiene si vedno umijte roke in poskrbite, da ne prenesete bakterij na najbolj občutljive organe. Ne pozabite, zelo pomembna je tudi partnerjeva higiena.

2. Izogibajte se uporabi mil, ki se močno penijo, saj lahko poškodujejo celično sestavo sluznice genitalij. Za umivanje raje uporabite intimni gel v svoji barvi, ki bo zagotavil svežino, zaščito, omogočil bo blažilni učinek in odpravljal neprijetni vonj.

3. V primeru vnetja umijte spodnje perilo z zelo vročo vodo in milom ter ga nato dobro sperite. Uporabite primeren izdelek za intimno nego in se vselej posvetujte z ginekologom.

4. Izogibajte se prekomernemu izpiranju nožnice, razen če vam je tako svetoval ginekolog.

5. Uporabljajte intimno milo z blago kislo pH-vrednostjo okoli 5, ki pomaga pri ohranitvi kislosti nožnice in preprečuje množični pojav mikroorganizov, ki lahko škodujejo zdravju žensk.

6. Pri intimni higieni ne uporabljajte trdih mil, saj je njihova pH-vrednost bolj bazična in zato lahko spreminja bolj ali manj stabilne biofizične značilnosti fiziološkega okolja vaginalne sluznice.

7. Izogibajte se uporabi sintetičnega spodnjega perila in dnevnih vložkov, saj ti materiali ne dihajo ter zaradi tega povzročajo mehčanje kože in draženje zunanjih genitalij.

8. Čim manjkrat nosite zelo oprijete hlače, saj se te zajedajo v intimne predele. Izcedki iz nožnice skupaj s telesno toploto ustvarijo klimo tople grede, ki pripomore k razvoju dejavnikov okužbe (bakterije, glivice, kandida ...).

9. Izogibajte se uporabi običajnih dezodorantov, še posebej tistih z vonjem in vsebnostjo alkohola.

10. Še posebej pa je pomembno dobro vzdrževanje intimne higiene, kadar jemljete antibiotike, med menstrualnim ciklusom, med nosečnostjo, v poporodni dobi, med menopavzo in kadar uporabljate kontracepcijo v obliki tabletke, spirale ali spermicidov.

Lisa - 16/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.