Zagotovo vam bodo ti nasveti prišli prav ...

1. Zdrava teža

Zdravo prehranjevanje in normalna telesna teža sta zelo pomembna za normalen krvni tlak. Tako se lahko izognete številnim kroničnim boleznim, med katere spadajo kardiovaskularna obolenja, diabetes tipa 2 in nekatere vrste raka. Pomembno je, da teža ne niha ter da uživate svežo, nepredelano hrano, veliko sadja, zelenjave, rib, jajc ... No, o zdravi prehrani se toliko govori, da ne boste imeli težav izvedeti vse in še več (tudi v Lizi ne).

2. Izogibajte se sladkorju

Jejte čim manj sladkorja. Ni treba povsem pozabiti na tortice in kolače, a če se le da, se izogibajte belemu sladkorju in tudi transmaščobam, ki so velikokrat v piškotih in sladicah. Ne pijte sladkih pijač, voda povsem zadostuje.

3. Migajte

Sedenje ubija in je vsaj tako nevarno kot prekomerna teža in nezdrava hrana.
Življenje si lahko podaljšate in izboljšate tudi z rednim gibanjem, ki bo uravnalo tudi vaš krvni tlak. Lahko spremenite le nekaj navad – pojdite peš v službo, v trgovino s kolesom, peš po stopnicah, nekajkrat na teden na vsaj polurni sprehod. Z miganjem ne boste samo znižali krvnega tlaka, ampak tudi izboljšali kakovost svojega življenja.

3. Prenehajte kaditi

Tukaj sploh nimamo česa dodati. Če želite zdravo in dolgo živeti, imeti normalen krvni tlak, enostavno prenehajte kaditi.

4. Sprostite se!

Z raziskavami so dokazali, da lahko spontan smeh vodi do tega, da bo vaše življenje bolj kakovostno, vi pa boste ob tem (p)ostali zdravi. S smehom naj bi namreč okrepili svoj imunski sistem, zmanjšali krvni tlak ter odpravili stres ter depresijo.

5. Malo alkohola

Seveda lahko po kosilu ali večerji (poudarek je na ali) popijete kozarec dobrega vina in kakšno pivo na teden, a dolgotrajna zloraba alkohola vsekakor ni najbolj zdrava ideja. S prekomernim pitjem boste namreč spet povečali možnost za nastanek različnih bolezni, vse od bolezni jeter, visokega krvnega tlaka, kapi pa do diabetesa in poškodb srca.

6. Omejite sol

Odrasel človek potrebuje za normalno življenje le pol grama natrija (1,4 grama soli) dnevno. Zgornja meja dnevnega vnosa soli, ki še ni tvegana za zdravje, je 5 gramov. Ne pozabite, da je sol v praktično vsaki predelani hrani pa v kruhu, juhah ... soli je hitro preveč.

7. Ne pretiravajte s kavo

Spijte na dan dve, tri skodelice kave, a to je za zdravega človeka več kot dovolj. Ne pozabite, da je kofein tudi v različnih kolah in energijskih pijačah.

8. Dihajte

Večina ljudi diha preplitko in celice dobijo premalo kisika. Tudi ko smo pod stresom, je zelo pomembno, da pravilno dihamo. Zato se pospeši utrip srca, dihanje in poveča krvni pritisk. Dlje je naše telo izpostavljeno stresu, večjo škodo lahko ta povzroči. Naučite se globoko dihati in obvladati stres. Zato vam svetujemo, da se vpišete na tečaj joge, kjer se boste naučili pravilnih tehnik dihanja.

9. Redno obiskujte zdravnika

Priporočamo redne letne obiske zdravnika, ki bo z različnimi pregledi lahko pravočasno odkril bolezen in poskrbel, da bo vaše življenje še naprej zdravo.

10. Spite!

Zdravo življenje je odvisno tudi od tega, da spite dobro in dovolj, saj se med spanjem vaše telo obnavlja in pripravlja na izzive, ki jih bo prinesel nov dan.

Pazite na svoje zdravje. Tudi tako, da upoštevate koristne nasvete … Želimo vam dolgo in zdravo življenje.

Foto: Shutterstock

Liza - 23/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.