Banane nasitijo, so zdrave in slastne.

Poleg kalija, ki podpira zdravo srce, vsebujejo tudi vitamin B6, ki krepi imunski sistem. Toda večina ljudi pri tem sadežu naredi tri osnovne napake.

1 Napačno shranjevanje

Če imate banane v hladilniku, jih kar takoj vzemite ven. Kajti banane so prave častilke sonca in toplote, v hladnem hladilniku pa se lahko hitreje pokvarijo. Najdlje bodo zdržale, če jih boste imeli na sobni temperaturi – in sicer čim dlje stran od drugega sadja. Zrele banane namreč oddajajo veliko etilena – ta poskrbi, da sadje prej zgnije.

2 Napačno lupljenje

Ali tudi vas jezijo tiste tanke nitke, ki ostanejo na banani po lupljenju? Ali včasih nenamerno zmečkate banano, ker je sadež že zelo mehak, pecelj pa zelo trd? Ravno iz teh dveh razlogov banane ne smete lupiti od peclja navzdol, temveč obratno. Kot to počnejo opice. Površina banane je trda tudi na spodnjem delu, toda manj kot na peclju. Opice med lupljenjem banano vzamejo med palec in kazalec in jo preprosto razprejo.

3 Po lupljenju si ne umijemo rok

Na lupinah banan pogosto ostanejo ostanki pesticidov. Razlog: da ostanejo sveže tudi po dolgem transportu, banane obdelajo tudi po trganju, na primer s sredstvi proti plesni. Ta sredstva sicer ostanejo na lupini in ne prodrejo v meso sadeža, toda po lupljenju si je vendarle treba umiti roke. Majhnim otrokom banano raje ponudite že olupljeno.

Enostaven dietni načrt z bananami

Zajtrk

Ena ali več banan (morate biti siti)
Kozarec mlačne vode

Kosilo

Zelenjavna juha
Ribji ali piščančji filet + zelenjava
Velika skleda solate

Malica

Jogurt ali pest oreščkov

Večerja

Lahek obrok, ki ga morate pojesti pred 19. uro

Fotografija: Shutterstock

Liza - 07/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 07/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.