Dobro je vedeti ...

1. Imate menstruacijo

Najpogostejši in najbolj običajen vzrok za boleče prsi so hormonske spremembe, ki pridejo z menstrualnim ciklusom, zlasti takrat, ko nam močno pade estrogen in je čas za ovulacijo. Med ovulacijo se raven hormonov zviša (estrogena, progesterona in testosterona), ko nastopi PMS, pa se raven ponovno zniža in poleg slabe volje in nerazpoloženosti se pojavijo še bolečine v prsih. Bolečina je povsem povezana z menstrualnim ciklusom in je najhujša dan ali dva, preden dobimo menstruacijo.
Dobra novica: bolečina po navadi izgine, ko se konča menstruacija.

2. Ste pretiravali s treningom ali ste kaj težkega dvigovali

Tudi dekleta rada delajo vaje za moč in včasih se lahko po intenzivnem ali hudem treningu pojavi tudi bolečina v prsnih mišicah. Posebno bolečino lahko čutite po veliko ponovitvah sklec ali potiska od prsi. A seveda – bolečina bo izginila v dnevu ali dveh, lahko pa si pomagate s hlajenjem ali gretjem mišic.

3. Modrček ni kos svoji nalogi

Kdaj ste nazadnje kupili nov modrček oziroma kdaj ste resno pogledali, kakšno številko bi morali v resnici nositi. Modrček ne sme biti premajhen, saj vas bo preveč stisnil, niti ne sme biti prevelik, saj vam bo ponujal preslabo oporo in vsa bodo bolele prsne mišice. Vzemite si čas in poskusite veliko modelov in različne številke modrčkov. V resnici je modrček veliko bolj pomemben, kot si mislite, tudi pri tem, kako vam stojijo obleke.

4. So v občutljivi fazi

Fibrocistične spremembe dojk oziroma vozličavost prsi je najpogostejša benigna sprememba v prsih, ki prizadene približno polovico vseh žensk. Pri tej spremembi postane tkivo mehko, vlaknasto in prožno, lahko se nekoliko odebeli in učvrsti, pojavi pa se lahko tudi okrogla in s tekočino napolnjena cista. Vse te spremembe so posledica delovanja hormonov, največkrat se pojavijo ob vstopu v srednja leta in izginejo ob nastopu menopavze. In vse te spremembe lahko spremlja tudi bolečina. Zdravniki najpogosteje svetujejo omejeno uživanje soli in kofeina, kar bo preprečilo kopičenje vode v telesu, včasih pa predpišejo tudi hormonsko zdravljenje v obliki kontracepcijskih tabletk. Za pravilno postavitev diagnoze vam bo zdravnik morda opravil biopsijo tkiva.

5. Vaše prsi so občutljive za kavo

Kot smo opisali že pri prejšnji točki, zdravniki velikokrat ženskam z bolečimi prsmi svetujejo manj uživanja kave in soli. Kava in sol naj bi povzročila zatekanje tkiva. Ena kavica na dan pa vam zagotovo ne bo prav nič škodila.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 33/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 33/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.