Vedno se poudarja le slabe strani izpostavljanja soncu. A vseeno, če malo pomislimo, hitro postane logično, da sonce, ki je center našega osončja, vendar ne more biti le naš sovražnik. Poglejmo, kje nam sonce prinese tudi kup dobrih stvar.

Samo na hitro, če naštejemo: sončna svetloba okrepi naš imunski sistem, izboljša razpoloženje, dvigne libido, poveča energijo in voljo do življenja. In kaj še?

Bori se z depresijo

Sončna svetloba spodbudi naše možgane, da začnejo pridelovati serotonin in endrofin, ki vplivata na boljše razpoloženje, zato vsi strokovnjaki trdijo, da sonce pomaga pri boju z depresijo.

Napada nespečnost

Ja, sončenje je lahko tudi odličen pomočnik pri nespečnosti. Naši možgani imajo notranjo uro, ki se pravilno nastavi, ko smo na soncu, prav tako pa se takrat sproži melatonin, oboje skupaj pa je odlična kombinacija za boljši spanec.

Očisti kožo

Kožne nepravilnosti, kot so akne, ekcemi, izpuščaji ... se odlično zdravijo na soncu. A sonce kožo ne le pozdravi, moramo priznati, da ji da tudi bolj zdravo barvo.

Uravnoteži hormone

Sonce lahko pomaga uravnotežiti produkcijo hormonov. Sončenje lahko tudi omili simptome PMS-a in menopavze. Zanimivo, da sončna svetloba dokazno spodbudi tudi našo kreativnost.

Poveča cirkulacijo

Izpostavljenost soncu poveča število tako rdečih kot belih krvničk, zato tudi naša kri veliko bolje cirkulira.

Dobimo porcijo vitamina D

In tukaj je seveda še najbolj znana dobrobit sonca – vitamin D. Že 10- do 15-minutno izpostavljanje soncu 2- do 3-krat na teden zadovolji človeške potrebe po vitaminu. Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov in je nujno potreben za normalno rast in mineralizacijo kosti in zob.

Seveda moramo še vseeno spoštovati njegovo moč!

Zelo pomembno je, da ne pretiravate s sončenjem in da se soncu poleti ne izpostavljate med 11. in 15. uro. Sonce vas ne sme opeči, saj to poškoduje vašo kožo, kar vam zagotovo ne bo prineslo koristi, ampak le škodo.

Preberite še: Poškodbe kože pri prekomernem izpostavljanju soncu

Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.