Nekatere začimbe se odlično obnesejo pri boju z odvečnimi kilogrami, saj spodbujajo prebavo in omogočajo lažjo absorbcijo hranilnih snovi.

Poper

Poper poživlja izločanje želodčnih sokov in izboljšuje prebavo. V kuhinji je vsestransko uporaben. Rdeči poper pristaja celo v sladke jedi.

Rožmarin

Jedi z rožmarinom so lažje. Kot čaj blaži težave z želodcem, neješčost in drisko. Uporabljajo ga predvsem v sredozemski kuhinji in za jedi z žara.

Majaron

Krepi prebavne organe in kot čaj blaži razdražen želodec, krče v želodcu in zaprtje. Tipična začimba za klobase je dobra v krepkih juhah in enolončnicah.

Kardamom

Spodbuja proizvajanje želodčnih in žolčnih sokov ter velja za afrodiziak. Izboljša medenjake in likerje. Veliko se uporablja v azijski kuhinji.

Pehtran

Zelo pomaga pri prebavi mastnih in težkih jedi. Čaj blaži napihnjenost. Daje dober okus majonezi, krepkim ribjim jedem in jedem iz buče.

Kurkuma

Pospešuje prebavo, znižuje maščobo v krvi in zavira rast bakterij. Sestavina curryjevega prahu posebno dobro pristaja k azijskim jedem.

Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015