Pospešitev prebave je dobra za zdravje in hkrati pomaga pri hujšanju. Če je počasna, nas pogosto mučijo krči, slabost in napihnjenost. Pri odpravi teh tegob še posebej pomagajo balastna živila. Odrasli naj bi jih dnevno zaužili med 25 in 35 g.

Če je počasna, nas pogosto mučijo krči, slabost in napihnjenost. Pri odpravi teh tegob še posebej pomagajo balastna živila. Odrasli naj bi jih dnevno zaužili med 25 in 35 g.

Stročnice

Fižol, grah in druge stročnice so bogate s hranili. Vsebujejo zdrave rastlinske beljakovine, balastne snovi, vitamine in minerale. Le ena skodelica kuhane leče vsebuje 15 g balastnih snovi! In to še ni vse: telo lahko v kombinaciji z žiti (na primer testenine) še posebej dobro absorbira njihove beljakovine.

Polnozrnati kruh

Rezina polnozrnatega kruha vsebuje v povprečju 3 g balastnih snovi. Tudi pri testeninah in rižu je dobro uporabljati polnozrnate različice. Če že vse življenje uživate le izdelke iz bele moke, na polnozrnate različice preidite postopoma, da se črevesje navadi na napornejše prebavno delo.

Avokado

Ta sadež je pravi kralj balastnih snovi, saj 100 g vsebuje 10 g balastnih snovi. Na prebavo pozitivno vplivajo tudi njegove nenasičene maščobne kisline, ki spodbujajo delovanje trebušne slinavke, jeter in žolčnika. Poleg tega avokado vsebuje tudi betakaroten, ki se v telesu spremeni v vitamin A. To je nujno za izgradnjo zdrave sluznice. Avokado lahko pripravite v solati ali pa kot namaz.

Maline

Maline so bogate z vitaminom C. Ta krepi imunski sistem in tudi spodbuja prebavo. V 100 g malin je 8 g balastnih snovi. Užijete jih lahko kot prigrizek, v solatah ali pa z jogurtom in misliji.

Jabolka

Jabolka vsebujejo topne in netopne balastne snovi. Lupine vsebujejo topne balastne snovi, ki nase vežejo velike količine vode. Če pojemo veliko jabolk, imamo zato tudi mehkejše blato. Celuloza v jabolkih je netopna balastna snov – spodbuja črevesje in deluje proti zaprtju. Srednje veliko jabolko vsebuje 4,5 grama balastnih snovi.

Mandlji

Sladkarije in mastni prigrizki ne denejo ravno dobro našemu črevesju. Mandlji so zelo zdrava alternativa. Če boste rekli, da boste pojedli le 10 mandljev, potem pa pojeste celo vrečko, nikakor ne imejte slabe vesti. 25 g mandljev vsebuje 3,5 g balastnih snovi. Poleg tega pa še veliko maščobnih kislin omega 3 in vitamin E. Mandlji vsebujejo veliko magnezija, zato so zelo dobri za prebavo. Magnezij namreč optimizira funkcijo želodca in črevesja.

Kefir

Črevesju dobro denejo tako njegove balastne snovi kot tudi mlečnokislinske bakterije. Kefir jih vsebuje desetkrat več kot jogurt. V nasprotju od drugih mlečnih izdelkov kefir vsebuje tudi kvas in ocetnokislinske bakterije. Te v debelem črevesju skrbijo za zdravo črevesno floro, uničujejo povzročitelje bolezni in tako krepijo obrambne mehanizme telesa.

Kaj še pomaga pri dobri prebavi?

1. Voda z limono na tešče

Dan začnite s kozarcem vode, v katerega stisnete eno limono. Preprost napitek bo želodec pripravil na prebavljanje čez ves dan.

2. Žvečite!

Jemo prehitro in pozabljamo, da je žvečenje za prebavo izjemno pomembno – pravzaprav je prva stopnja prebavljanja, saj se pri žvečenju začnejo izločati prebavni encimi in sokovi, ki skrbijo za pravilno prebavo.

3. Pijte!

Pitje zadostne količine vode je zelo pomembno, zato le popijte tista dva litra vode. A ne med jedjo! Najbolje je, če med jedjo sploh ne pijete, še posebej pa se izognite pitju mrzlih pijač, saj to močno upočasni prebavo.

4. Švedska grenčica

Prebavne encime, ki so potrebni za redno prebavo, boste spodbudili s švedsko grenčico, ki jo zaužijte približno pol ure pred obrokom. Švedske kapljice lahko kupite v zeliščnih lekarnah in trgovinah z zdravo prehrano.

5. Vaje za boljšo prebavo

Dovolj gibanja je pomembno tudi za prebavo – že kratek sprehod je boljši kot nič. Za bolj redno prebavo lahko poskrbite tudi z dvema vajama: vajo za jetra in vajo za trebuh. Vaja za jetra: spodnji del desne dlani položite na del pod rebri nad kolkom na desni strani, tako da prsti kažejo proti popku. Z dlanjo drsite po trebuhu vse do popka. Ponovite 10- do 20-krat. Vaja za trebuh: je enaka kot zgornja, le da jo izvajate na levi strani. Ponovite 10- do 20-krat.

6. Kratek post

Post je nekakšen dopust za prebavila. Po dopustu vsi bolje delamo, torej bo tudi vaša prebava bolj redna. Prvi post naj ne traja dlje kot 24 ur, med postop pa pijte veliko svežih sadnih in zelenjavnih sokov in vode. Posta se raje lotite za vikend, saj boste potrebovali več počitka, morda boste imeli tudi težave s koncentracijo.

7. Več vlaknin

V prehrano vključite čim več vlaknin (pretiravati kljub vsemu ni dobro, uvajanja vlaknin na jedilnik pa se lotite postopoma, saj je lahko v nasprotnem primeru kontraproduktivno). Pri kosilu in večerji vedno zaužijte tudi skledo solate – ali pa obrok z njo kar nadomestite. Malicajte sadje, v kosmiče dodajte mleta lanena semena …

8. Zelišča za bolj redno prebavo

Janež, kumina, divji jam, kardamom, klinčki, ingver in cimet so zelišča, ki jih lahko za bolj redno prebavo pijete kot čaj.

Foto: Shutterstock

Liza - 18/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 18/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.